“Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.
Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav.
Hur har det blivit så?”
På tal om svininfluensan …
“EMA:s vetenskapliga kommitté har gått igenom den information som finns kring ett misstänkt samband. Slutsatsen blir att det i dag inte går att avgöra om något samband finns, utan mer studier behövs, rapporterar svenska Läkemedelsverket på sin hemsida.
Både EMA och Läkemedelsverket bedömer att det i nuläget inte finns någon anledning att införa restriktioner när det gäller användningen av Pandemrix.”
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/23/oklart-om-narkolepsi-kan-k/index.xml
Självklar slutsats, eller? I artikeln efter kan man läsa följande:
“På grund av att svininfluensan A(H1N1) fortfarande förekommer räknas fler in i riskgrupperna vid den årliga influensavaccinationen.
– Detta är framför allt tydligt vad gäller de överviktiga, som var en riskgrupp för H1N1-viruset. Sedan har det också blivit tydligare att även gravida verkligen behöver ett skydd eftersom det verkar finnas en större risk än normalt för dem med den vanliga influensan, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen till Sveriges Radios Ekoredaktion.”
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/24/fler-i-riskgrupp-for-influ/index.xml
ELLER så springer man så fort man kan på andra hållet!
Nej det menar jag inte, jag spelar mest pajas
Lite allvar var det dock bakom, då jag börjar bli sjukt trött på den trångsyntheten som verkar råda överallt i allt större utsträckning. Allt skall regleras och kontrolleras och den personliga friheten krymper. Att just myndighetskraven på livsmedel skulle bero direkt på vårt svenska statskick var mest ett skämt. Dock tycker jag att missriktad statlig välvilja alltför ofta övertrumfar sunt förnuft, som tex i frågan om svininfluensa vaccineringen, och ovanstående kändes som något i samma riktning. För de allra flesta är det ju sunt förnuft att färska råvaror, behandlade på rätt sätt, borde vara nyttigare och mer näringsrika än hårt processade matprodukter.
Så här står det på Kristianstads hemsida:
“Sedan 2006 gäller EG-förordningar om livsmedelshygien och kontroll i Sverige. Syftet är att förbättra säkerheten för konsumenten, och att samordna, förenkla och uppdatera befintlig EG-lagstiftning i frågor om hygien och kontroll. I livsmedelslag 2006:804 har EG-förordningen inarbetats , samt i förordningen 2006:813. Den svenska lagstiftningen stämmer nu överens med de EU-regler som kommit under senare år.”
http://www.kristianstad.se/sv/Om-kommunen/Styrning-och-forvaltning/Forvaltningarna/Miljo–och-halsoskyddskontoret/For-foretag-och-verksamheter/Vagledning-livsmedel/
Menar du att Miljö o hälsa har arbetat annorlunda de senaste fyra åren?
Hepp, bilden av vårt statskick avspeglar sig även i maten. Med staten överordnad samhället och som i all välmening styr kontrollerar och omfördelar.
Det går ju inte för sig att folk och småinrättningar själva lagar mat, det är ju omöjligt att ha en effektiv kontrollapparat för så många. Nä bättre att centralisera så vi bättre kan skydda hela befolkningen från eventuellt farliga bakterier och virus. Nästa steg borde väl vara att förbjuda matlagningen i hemmen också. Alla måste hädanefter köpa färdiglagad micromat från statligt kontrollerade fabriker
Jag är tacksam för att vi har åtminstone lite liberalt inflytande i regeringen … men vi hade nog behövt lite radikalare sådana.
Revolution någon?