Om ni känner någon vars häst har detta bekymmer, be dem att prova SeloE.

Min erfarenhet är att headshaking debuterar i 5-årsåldern och att det triggas av skarp sol på nosen. Det är ärftligt, för Tullan fick också det. Man kan sy en svart tyglapp och fästa den på grimman, det funkar. Men det är ju enklare att bli av med problemet helt och hållet så klart.

Av olika anledningar har jag gett Jullan SeloE i några månader nu. När den skarpa vårsolen kom började Tullan fnysa och ha sig, men inte Jullan. För första gången på nästan 20 år kunde hon gå ute i vårsolen mitt på dagen utan att få bekymmer och den enda skillnaden jag kunde hitta var selenet.

Naturligtvis satte jag Tullan på samma kur omgående och nu kan hon också stå i solen utan att fnysa helt okontrollerat hela dagen. Problemen är inte helt försvunna, men det kanske tar lite längre tid än några veckor. En dramatiskt skillnad blev det i alla fall bara på denna korta tiden.