Idag var jag sugen på att skriva lite kring teorierna i boken Den fulländade människan (Göran Burenhult), men jag upptäckte att den var utlånad. Inte särskilt förvånande. Det brukar vara så att när jag hittar en bok eller en film som jag tycker är särskilt angelägen så lånar jag ut den … till någon. Om jag har tur kommer personen i fråga själv ihåg adressen på boken, men oftast slutar det med att jag helt enkelt får köpa en ny. Skulle misstänka att jag också har en del lånade böcker i bokhyllan som har fastnat här på grund av att man helt enkelt glömmer bort var de hör hemma.

Jag ska fundera lite på var boken har hamnat och återkomma i ämnet. Kanske kan det inspirera någon att prova ändra på sin kost bara för att se hur det påverkar kroppen. Nu pratar jag inte om bantning, utan om välbefinnande. De av oss som har hund eller katt är noga med att köpa bra mat till våra djur för att de säkert ska få i sig allt de behöver. Vi som har häst låter analysera vårt hö, köper innehållsdeklarerat kraftfoder och räknar foderstater för att vara säker på att hästarna växer och utvecklas som de ska, både vad gäller muskler och leder. Men när det kommer till maten vi själva äter eller den vi ger våra barn är det oftast helt annorlunda. Varför är det så?

Jag tror att marknaden styr mycket i våra liv. Man behöver bara slå på TV:n för att konstatera att varannan reklamsnutt (om inte mer) kommer från läkemedelsindustrin. Det är mammor som måste äta tabletter för att kunna leka med sina barn, allehanda piller man måste äta för att inte få halsbränna, värktabletter man ska ta för att man har mensvärk osv. När man tittar på all denna reklam verkar det faktiskt som om man måste ha ett särskilt piller för varje enskild händelse under dagen. Tycker du att jag överdriver? Stanna vid din TV under reklamsnuttarna i kväll ska du få se. Läkemedelsindustrin är stark!

Det jag ville komma fram till är att vi kan prova en förändring i vår kost eller i våra motionsvanor i stället för att nöja oss med att behandla våra symptom. Jag fick inspiration av boken Den fulländade människan därför att Göran Burenhult förklarar sina teorier på ett sätt som jag kan ta till mig. Han skriver om hur människan utvecklats och vilken mat vi har haft tillgång till ur ett arkeologiskt perspektiv. Eftersom jag inte har boken hemma kan jag ta ett exempel från hästen i stället. Hästens naturliga foder, som den har utvecklats för att äta, innehåller inte några stora mängder fett. Därför har inte hästar utvecklat någon gallblåsa. De kan alltså bara spjälka små mängder fett åt gången till skillnad från djur som har gallblåsa. Det är fakta. Det spelar ingen roll om vi har tama hästar och fodrar dem med olja under flera tusen år – tidsperspektivet är för kort. Det går inte så fort att utveckla ett nytt organ.

Jag är själv ganska bekväm av mig. Ta bara det här med mensvärken. Jag har konstaterat att den försvinner om jag äter magnesiumtabletter, alltså borde man kunna dra slutsatsen att jag har magnesiumbrist. Nu är de inte särskilt goda, de där tabletterna. Åtminstone tycker inte jag det, så jag drar mig för att äta dem regelbundet. Det blir inte av förrän den gången i månaden … Ibland är det faktiskt så att man sneglar åt den gamla Iprenasken som ligger i en byrålåda. Om jag nu tar tag i mig själv och kollar upp vilka livsmedel som innehåller mycket magnesium i stället så slipper jag ju hela problematiken. Enkelt, eller hur!?

Dokumentärfilmer är jag också svag för. Här är två stycken som jag vill tipsa om. Den första är vansinnigt intressant, den andra är vacker.

Har du hittat en intressant dokumentär som du vill tipsa om? Skriv gärna en kommentar. Det var länge sedan jag hittade något nytt som engagerade mig.