För ett tag sedan fick jag tillbaka min bok Den fulländade människan av Göran Burenhult (Natur och Kulturs förlag) och sedan dess har den legat och blivit dammig på en hylla. Men idag satte jag igång med att läsa igenom den igen, sporrad av de senaste veckornas minst sagt usla kosthållning här hemma i Tasseboda. Det enda jag har lyckats vidmakthålla är sockerförbudet, annars har det mesta slunkit ner. Eller rättare sagt så har det konsumerats ganska mycket spannmålsprodukter och annan snabbmat (läs: vegoburgare med bröd och ICA:s mozzarellapizza … ).

Det går ganska snabbt att komma in i en spiral av trötthet – orkar inte laga mat – blir ännu tröttare pga dålig kost osv. Med andra ord behöver jag lite inspiration, och den tänkte jag att Göran Burenhult skulle få förse mig med. Jag hann inte längre än till förordet innan jag blev ivrig att dela med mig till er. Här är en liten bild som jag knåpade ihop för att illustrera tidsperspektivet, inte helt olik den jag brukar använda när jag pratar om hästarnas matsmältningssystem.

Jag hoppas att Göran förlåter mig om han ser det här, för nu saxar jag vilt ur inledningen till boken:

Det mesta vi konsumerar idag är artfrämmande för människan, och har aldrig någonsin ätits av våra förfäder under evolutionen. Schimpanserna har en matsmältningsapparat som mycket nära överensstämmer med människans. Frukt, nötter, rötter och färska vegetabilier utgör över 90 procent av deras föda. De resterande 10 procenten utgörs av animalisk föda, såsom insekter i olika former och ibland även mindre ryggradsdjur eller kräldjur. På urmänniskans matsedel fanns det även skaldjur och fisk.

I de flesta traditionella samhällen kan åldringar upp i 90-års åldern utan vidare sitta på huk i flera timmar och därefter obehindrat resa sig och spatsera iväg. De flesta vuxna västerlänningar kan inte ens hänga i en utsträckt arm i en trädgren – än mindre i armkrok. Aldrig tidigare i människans historia har vi använt och belastat vår kropp så lite som idag.

32.000 svenskar om året får hjärtinfarkt, hälften dör. 320.000 svenskar lider av diabetes typ 2 (åldersdiabetes). Hjärt-kärlsjukdomar, framför allt hjärtinfarkt, kärlkramp, hjärtsvikt, stroke och cirkulationsrubbningar är den främsta orsaken till sjuklighet och död i västvärlden. Fetma har blivit ett gigantiskt problem och bidrar kraftfullt till detta. Redan i 30-årsåldern har majoriteten av svenskarna utvecklat åderförkalkning i kranskärlen – och efter 60-årsåldern är det nästan 100 procent.

Och JA! – vi rökare får också en rejäl släng av sleven. Det är ju naturligtvis fullkomligt idiotiskt att röka, det vet ju alla som kan använda huvudet åtminstone lite grand. Fel mat, lathet (ingen träning) och rökning – det är vad vi dör av idag. Onödigt!