The one and only!

Olga är alltså min mormor. 94 år och still going strong. Jag skulle kunna skriva en hel bok om hennes upptåg, allt från äventyrsbad till Parisreser (i 90-års åldern). Förra året drabbades hon oturligt nog av stroke och bor nu på ett hem i Smygehamn – i mina hemtrakter. Talet fungerar sisådär och hon är numera rullstolsbunden, men huvudet är det inget fel på.

Nu hör det till saken att Olga nog är Sveriges största Tommy Körberg fan. Det finns inte en skiva med Tommy Körberg som hon inte har. Döm om min mors förvåning när hon såg en annons i tidningen om att Tommy skulle sjunga på en idrottsplats i … ja just det – Smygehamn. Det var ju inget annat att göra än att köpa biljetter dit. På bilden ser ni min lillasyster Anna, mormor och mamma Gun.

Blog Image

Mormor var väldigt otålig när förbandet spelade, och när Tommy Körberg äntligen kom upp på scenen och pratade lite under ett intro blev det för mycket för henne. “Sjung” ropade hon, otålig på att han skulle dra igång konserten. Efter en ganska stillsam inledning med efterföljande paus fick Olga en personlig hälsning från Tommy på scenen. Han hoppades också att mormor inte skulle ramla av stolen i andra halvlek, eftersom den innehöll allt från Rolling Stones till Jimi Hendrix låtar. Ingen fara – mormor diggade och viftade med armarna. Hon försökte sig på att önska låtar också, men vi kunde inte riktigt förstå vilken låt det var hon ville höra. När föreställningen var över ville Tommy Körberg absolut inte ha sina blommor. “De ska Olga ha”, sa han. Verkligen en bra konsert, och en upplevelse för livet!

Blog Image

Jag har förresten fått min bok (Supermat, som jag skrev om tidigare) och tänkte bjuda er på ett recept ur den. Det här tänker jag absolut prova:

Skala 2 morötter och 8 potatisar. Skär dem i små bitar och lägg dem i en form. Ringla över 3 msk olivolja och 2 msk honung. Salta och peppra (svartpeppar). In i ugnen i 200 grader, 25 minuter. Låt svalna. Lägg ut 100 g ruccola och 70 g babyspenat på ett serveringsfat och lägg rotfrukterna ovanpå. Smula på 100 g fetaost och strö över kärnorna från 2 granatäpplen.

Så här står det om granatäpplen:

Förutom C-vitamin och kalium innehåller granatäpple många olika viktiga polyfenoler som ger frukten en mycket stark antioxidativ förmåga. Granatäpplen har sammankopplats med minskad risk för åderförkalkning, vissa cancersorter och nu senast alzheimer. Juicen från granatäpple har till och med visat sig ha en upp till tre gånger högre skyddande effekt mot fria radikaler än rödvin och grönt te.

Helena Nyblom, Supermat – vägen till ett friskare liv

Jag avslutar med ett foto på mojan och hennes dotter här hemma. Oj, oj, oj – vad hon växer, min lilla tulla.

Blog Image