Det tog 2,5 veckors semester innan jag fick inspiration till att angripa rabatten, den enda vi har. Naturligtvis finns det en anledning till att jag valt att begränsa vår trädgård till just en rabatt. Det är ingen som sköter den. En gång om året brukar jag göra att jätteryck, för att sedan lämna den helt åt sitt öde resten av året.

När vi flyttade hit köpte jag kopiösa mängder lökar, grävde ur hela rabatten, la dit lökarna enligt ett fastslaget mönster (som jag även gjorde karta på) och la dit ny jord igen. Vi snackar 600-700 lökar alltså, som alla skulle blomma vid olika tidpunkter på året så när som mitt i vintern. Jag väntade otåligt hela vintern. Hur skulle den se ut i verkligheten, min praktfulla rabatt?

Den våren kom det upp pingstliljor, påskliljor och … just ingenting mer. Det visade sig att jag hade grävt ner ett helt smörgåsbord till sorkarna. Av de 500 krokuslökarna jag satte blommade två! Nu har jag gett upp och satt buskar i stället. Men i väntan på att buskarna ska bli tillräckligt stora för att skymma allt ogräs måste jag ju fortfarande rensa rabatten. En gång om året.

Jag hittade en intressant artikel om behandling av borrelia på Aftonbladet idag.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2924321.ab

Det här är något jag har funderat länge på. Jag har ju förstått att de behandlar fästingburna sjukdomar på ett helt annat sätt i Tyskland, och nu har debatten om behandling av människor kommit igång på allvar här i Sverige. Frågan är bara hur lång tid det ska ta innan vi djurägare ifrågasätter informationen vi får när våra djur blir sjuka.

Hur långa kurer behöver de egentligen för att alla symptom ska försvinna? Och hur mycket fördärvar man djuren genom att inte ge dem tillräcklig behandling? Är det obotliga skador? Vad är det som är skadat – leder, nervsystem?

Dela gärna med dig av dina erfarenheter genom att kommentera det här inlägget. Det kanske kan rädda något älskat sällskapsdjur. Det är ju för det mesta inte förrän man varit igenom hela förloppet och ser resultatet som man vet vad man ska göra annorlunda nästa gång. Alla måste ju inte skaffa sig den erfarenheten den hårda vägen.