För mig har det här året bjudit på många spännande upptäckter. Det är egentligen det första året i mitt liv som jag har intresserat mig för mitt eget välbefinnande och inte bara för djurens.

Jag känner mig övertygad av Göran Burenhults resonemang kring vad vi är skapta för att äta. Vad vår matsmältningsapparat är gjord för att hantera. Hans teorier känns logiska. Om ni är intresserade men inte redo för att köpa hans böcker kan ni få en snabb genomgång här. Artikel i tidningen Medikament.

Nu är det ju inte alltid som man lyckas att äta sig till alla vitaminer, mineraler, omega3, B12 osv som man behöver. Ibland måste man komplettera med tillskott. Jag behöver komplettera eftersom jag inte äter kött, de flesta behöver komplettera för att våra livsmedel helt enkelt inte innehåller så mycket näring längre på grund av massproduktion och utarmning av jorden.

Varför är det så viktigt med vitaminer och mineraler?

Redan 2005 skrev två läkare och en professor en artikel i Läkartidningen där de tar upp sex viktiga punkter.

1) Är rekommenderat dagligt intag lika för alla?

2) Positiva rapporter om höga vitamindoser nonchaleras av sjukvården

3) Sambandet mellan kemin i vår miljö och näringsstatus i våra kroppar

4) Dåligt balanserad kost

5) Sjukdom, stress, fysisk aktivitet och ljus påverkar näringsbehovet

6) Nutrienter påverkas negativt av läkemedel

Och de har ju alldeles rätt i sitt påstående att man söker sig till alternativa behandlingsformer för att få hjälp när de traditionella inte räcker till, ställer sig frågande (eller rent av är negativa) till funderingar kring vad kroppen behöver för att må bra alldeles av sig själv. Utan läkemedel.

Artikeln: Sjukvårdens ointresse för näringsämnens effekter måste brytas.

Som tur är har hela debatten fått ett uppsving det här året och jag kompletterar vår kost här hemma allt eftersom jag hittar information som är trovärdig i mina öron. Jag har testat magnesium mot mensvärk och muskelvärk – det fungerar. Jag har ökat på mitt intag av C-vitamin och kompletterat detta med MSM – och blivit mycket piggare. Jag har testat kolloidalt silver mot förkylningsvirus med gott resultat.

Den senaste debatten som har fångat mitt intresse är den om D-vitamin. Jag jobbar på kontor, är ingen soldyrkare och jag äter inget kött. Jo, jag förstår att jag ingår i den grupp människor som behöver se över sitt intag av denna viktiga vitamin. På Kostdoktorn.se kan man bland annat läsa följande.

“D-vitamin är unikt bland vitaminerna då det är ett steroidhormon som påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst på kroppen. Och en brist, som hos svenskar i allmänhet, kan ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att det kan ha en roll i långt fler sjukdomar än benskörhet. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter/vårdepression… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.”

Där finns även en bra sammanfattning och många länkar. Läs inlägget här.

Det viktiga är väl att diskutera och debattera, att läsa och ifrågasätta, att leta efter information och kanske revidera sina gamla uppfattningar om saker och ting. Var öppen för ny kunskap och ta vara på ditt liv!