Vi har haft många anledningar att fira de senaste veckorna. Flera födelsedagar, men även mitt första “riktiga” jobb på länge – en projektanställning som var mycket efterlängtad. Lite stabilitet och mänsklig värdighet. För det är ju så att man värderas till viss del som människa utifrån vilken arbetssituation man har, och det kan vara mycket frustrerande och förvirrande att hamna utanför. Mina tankar går till Anita. Läs hennes brev till Reinfelt via länken nedan. Läs för all del gärna kommentarerna också. Vissa av dem är skrämmande befriade från empati.

Ingen vill ha mig …

I veckan kom det även ut nya rön gällande antidepressiva mediciner. Här kommer ett tips från Kostdoktorn som kan vara något att tänka på tills effekten av en kostomläggning har genomslag.

Johannesört bättre än antidepressiv medicin?

Sedan måste jag bara tipsa om en soppa jag åt på Café Miró i veckan. Perfekt som förrätt om man väntar gäster med skaldjursallergi, men ändå vill imponera med en “hummersoppa” – för det smakade absolut precis som en sådan. Jättegott!

Falsk Hummersoppa för 2 personer

5-6 medelstora morötter

2 dl vatten

1/2 tsk salt

2 msk finhackad gul lök

2 msk smör (ev mjölkfritt)

1 msk idealmjöl

2 1/2 dl god ljus buljong

1 dl vispgrädde eller sojagrädde

1/4 krm cayennepeppar

1/4 krm nymald svartpeppar

1 1/2 msk konjak

2 tsk finhackad persilja

Gör så här:

Ansa, skär i bitar och koka morötterna mjuka i saltat vatten. Passera med spadet. Smält smör och låt löken svettas i det några minuter. Dofta över mjöl och rör om. Häll i buljongen. Sjud soppan men låt inte koka. Späd med grädde, cayenne och konjak. Sjud. Servera i varma tallrikar strö över persilja.

Det där med mat … Läste följande på Testfaktas hemsida.

“– Det är extra viktigt att växande hundar och dräktiga tikar får ett foder av rätt sammansättning. Fel foder under den här tiden kan ge återverkningar på individen under hela dess liv.

Går det inte lika bra med familjens middagsrester?

– Hundar överlever på rester. Men får hunden ett högkvalitativt hundfoder i rätt mängd så vet man att den får sitt behov tillgodosett. Det vet man inte annars.”

Tja, hörni. Vi överlever också på våra middagar. Tänk bort hund, och tänk in människa i texten. Här får ni en länk så att ni kan kolla vad ni själva får i er i kväll.

Fineli – livsmedelsdatabas