I morse, på väg till jobbet, körde vi förbi slakteriet. Jag brukar försöka undvika det. Kör gärna långa omvägar bara för att slippa bli upprörd redan på morgonen, men den här dagen passerade vi i alla fall.

Utanför slaktbilarna stod det en liten gris som hade lyckats smita på väg in i slakteriet. Den stod och nosade förundrat på en grästuva som växte i en spricka i asfalten. Med största sannolikhet var detta första, och sista, gången i livet som den stackars grisen fick lukta på jord och smaka på gräs.

Jag ville stanna och ta med den hem, men det gjorde jag inte. Försöker att trösta mig med att jag säkert inte hade fått köpa den, även om jag skulle försöka. Jag kommer aldrig att glömma det lilla hjärtat! En liten gris som öppnade ögonen på mig och tvingade mig att känna efter i stället för att bara åka förbi.

Enligt beräkningar som sammanställts av TT slänger svenska livsmedelsbutiker varje år omkring 9 miljoner kilo kött, vilket motsvarar köttet från 30 000 kor eller 100 000 grisar. I den siffran är inte mängden kött som kasseras på slakterier, i hemmen eller på restauranger inräknad.

Alltså, mer än 30.000 kor och 100.000 grisar som lider och dör i onödan! Fy fan vad jag skäms!

Om ni nu nödvändigtvis måste äta griskött, handla lite mer med hjärtat än med plånboken är ni snälla. Det borde absolut vara möjligt för de allra flesta att i stället äta lite mindre, med gott samvete. Handen på hjärtat – hur många av oss är det som svälter egentligen?

Finns det särskilda regler för slakt av KRAV-godkända djur?

Ja. Djuren ska till exempel hållas ihop i den grupp som kommer hemifrån. Det minskar stressen eftersom de slipper slåss om en ny rangordning. Elektriska påfösare får heller inte användas och djuren ska inte kunna se andra djur som redan avblodats.

Vad är det för speciellt med en ekologisk gris?

• Den får ekologiskt foder.

• Den är ute året om och ska alltid kunna böka. På sommaren betar den och får vattensvalka i exempelvis ett gyttjebad. Konventionellt hållna slaktsvin är nästan uteslutande inne.

• Ekogrisen har fri tillgång till hö eller annat grovfoder som den kan sysselsätta sig med. Detta tillämpas sällan i konventionell slaktsvinsuppfödning.

• Ekogrisen får vara hos sin mamma i minst 7 veckor. För andra grisar är tiden 4-5 veckor.

Som om inte detta borde vara en rättighet för alla grisar. Det är bara vi konsumenter som kan avgöra hur grisarnas liv ska se ut. Det finns alternativ, om vi är villiga att betala för det.

Blog Image

eller …

Blog Image

Ganska enkelt, eller hur!?

Känner du dig fortfarande tveksam? Grisarnas liv …