“– Jag klarade inte av att arbeta och handla, tvätta och försöka ha något socialt liv samtidigt, berättar hon. Hon bara sov så fort hon kom hem.”

läste jag i Aftonbladet i går. Jaha!! tänkte jag igenkännande – där har vi förklaringen.

“Hon sökte vård tack vare sin bästa väninna, som redan hade genomgått en utredning för samma symtom. Så småningom fick Hanna medicin mot besvären. –De hjälper till viss del. Nu jobbar jag 40 procent igen, säger hon.”

Okej …

Adhd förknippas främst med unga. Antalet som får utlåtandet vuxen ålder har dock ökat dramatiskt på senare år, tack vare större kunskap. – Visst märker vi en tillströmning, säger Marie-Louise Armand vid patientföreningen Attention.”

Googlade på Attention. Fick i resultaten upp:

“Patientföreningen Attention köpt av läkemedelsbolaget Eli Lilly …”

Eli Lilly tillverkar Strattera (adhd-medicin som innehåller atomoxetin vilket ökar mängden noradrenalin i hjärnan). På Hälsosidorna läser jag följande:

“Noradrenalinet är viktig för vakenheten, skapa entusiasm, optimism samt höjer koncentrationsförmågan. Även bra för aptiten och reglering av sömnen. Brist på Noradrenalin kan innebära håglöshet och svåra depressioner. Noradrenalinet har en liknande funktion som hormonet serotonin. Adrenalin, noradrenalin, dopamin och serotonin bildas av ett enzym (aminosyra) med namnet tyrosin och som vi får från födan.”

Tyrosin finns i kött, fisk, ägg, baljväxter, mandel, avokado, bananer, keso, nötter och frön.

Personer med adhd får även Concerta. På Fass.se läser jag: “Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.” Tillverkare är Janssen-Cilag.

Eller så får de Ritalin, som också innehåller Metylfenidat och har samma varningstext om att det är beroendeframkallande, tillverkat av Novartis.

Eli Lilly, Janssen-Cilag och Novartis är alla medlemmar i LIF och har ledamöter i styrelsen.

“LIF företräder sina medlemmar i för dem gemensamma frågor och har därmed fortlöpande kontakter med för branschen viktiga myndigheter, organisationer och beslutsfattare.”

Och så tillverkar de Fass!

Usch, jag vet inte. Jag trodde på något sätt att det var mänskligt att bli trött av att jobba heltid, handla, tvätta och försöka ha ett socialt liv.