Det här är viktigt!

1177.se (Sjukvårdsrådgivningen) ägs gemensamt av alla landsting och regioner i Sverige och är fri från kommersiella intressen. Här kan man läsa följande:

“Ungefär varannan kvinna och var fjärde man över 50 år får benbrott som beror på benskörhet.”

Det här är alltså inget som bara drabbar andra. Med stor sannolikhet drabbas även du, om du inte tar tag i saken och förebygger det vill säga. Alla vet, även Sjukvårdsrådgivningen, att det inte räcker med kalktabletter för att förebygga benskörhet. Det behövs även D-vitamin. Nedanstående är även det ett citat från Sjukvårdsrådgivningens hemsida.

“Genom att vara fysiskt aktiv, vistas utomhus och se till att kroppen får tillräckligt med kalcium och D-vitamin kan man hjälpa till att bevara sin bentäthet.”

Detta är fakta! Även om man kanske inte alltid får den informationen när man går till sin läkare. Man får helt enkelt ta ansvar för det här själv. Jag skulle gissa att det är vanligare med D-vitaminbrist än med kalciumbrist.

Kontrollera din bentäthet om du har värk i rygg och ländrygg. Andra symptom på D-vitaminbrist kan man läsa om på Hälsosidorna:

“Vid brist retlighet, dålig aptit, benskörhet, led- och muskelvärk samt hudsjukdomar (psoriasis). Vid stor bris engelska sjukan och uppmjukning av skelettet (rakitis).”

Du kan läsa mer om D-vitamin på Kostdoktorns hemsida. Du kan köpa D-vitamin från t.ex. Örtagubben eller Harmoni & Hälsa.