Här lär man sig saker må jag säga. Lite fakta ur boken.

“En av de stora skillnaderna i hur kroppen reagerar på olika näringsämnen är hur insulinutsöndringen sker. När vi äter kolhydrater i form av socker eller stärkelse stiger blodsockret och detta höga blodsocker pareras med utsöndring av insulin från bukspottkörteln. När insulinet sett till att sockret kan ta sig in i cellerna sjunker blodsockret. Äter vi protein är denna insulinutsöndring endast en bråkdel och när vi äter fett uteblir i princip insulinutsöndringen helt och hållet.”

Stärkelsen i en bakad potatis höjer blodsockret mer än vanligt vitt socker. De flesta brödsorter också.

“Som antyddes tidigare utlöser fett inte insulinutsöndring. Kolhydrater i form av socker och stärkelse däremot utlöser insulin. Insulin är ett anabolt hormon som gör det möjligt för kroppen att bygga upp fettlager. Dessutom förhindrar det att fett används som bränsle. Tydligen tycker kroppen att då det finns insulin i omlopp skvallrar detta om att det också måste finnas socker i blodet. Finns det socker i blodet bör detta naturligtvis användas i första hand och då lämnas fettlagren kvar.”

Alltså, om du vill bli av med fett på kroppen ska du undvika att äta kolhydrater. Ge i stället kroppen bränsle i form av fett, dock inte fett med för mycket omega 6 (som är inflammationsdrivande, till skillnad från omega 3). Undvik alltså margariner och de flesta oljor. Rapsolja är bäst, om man nu skulle behöva använda något annat än smör. Och ta i ordentligt!

“Kroppen har en förmåga att ändra sin normala förbränning – basalmetabolismen. När man drar ner på energiintaget anpassar sig kroppen snabbt och sänker också sin förbränning.”

För att undvika att svälta ihjäl alltså. Vill du att kroppen ska förbränna måste du se till att den tycker att den har god tillgång på energi.

“I artikeln The safety of dieting redovisar författaren att efter 24 veckors kraftig neddragning av energin hade basalmetabolismen gått ned med 31 procent. Dessutom hade pulsen gått ned med 32 procent, styrkan i handen med 28 procent och uthålligheten (löpning) hade minskat med 79 procent.”

Egentligen är det ju väldigt enkelt alltsammans när man får det förklarat på ett sätt så man förstår.