Vid flera tillfällen på senare tid har jag blivit helt överrumplad över det faktum att människor blir stressade och arga när de känner sig tvingade att ta eget ansvar för sin hälsa och sitt välbefinnande. Senast i inslaget om “fettkriget” i Rapport.

Rapport

Vare sig det handlar om ridning, hälsa, relationer, barnens hälsa, djurens hälsa osv tycker jag att Dr Phils fras “How is it working for you?” fungerar alldeles utmärkt. Om det inte fungerar – gör på något annat sätt!

Någonstans har det blivit alldeles galet när man lever i tron att man, om man får besvär, bara kan gå till doktorn och få ett piller för att ställa allt till rätta. Utan att ändra något på hur man bar sig åt för att hamna i situationen från första början. Visst är det enklare att överlämna ansvaret till någon annan, och slippa göra några jobbiga förändringar själv, men hur fungerar det i längden?

Min egen åsikt är att den första förändringen man bör göra vid problem är kostomställning. Det är ju trots allt maten vi stoppar i oss som är bränslet för kroppen, byggstenarna, det som ska hjälpa kroppen att hjälpa sig själv. Det är logiskt för mig. Om det är något vi äter, dricker eller inhalerar (…) som gör kroppen sjuk så ska det bort. Om det är något som saknas så ska det tillföras.

Hur man sedan väljer att äta för att komma till rätta med problemen är ju naturligtvis upp till var och en. Huvudsaken är att man fortsätter tills man hittar rätt. Internet är ju en outtömlig källa till information, man kan prata med vänner och bekanta eller läsa böcker och bilda sig en egen uppfattning.

Den enda som har ansvar för mitt eget och mina djurs välbefinnande är jag själv!