Det vill väl alla ha. Ett hett tips som ger snälla barn enligt Åsa Westlund är att helt enkelt skippa allt godis som är tillverkat av hälsovådliga ämnen. Möjligen bör man skippa godis helt och hållet för att undvika “sockertoppade” barn. Läsk också naturligtvis.

“Men i många fall säljs det färgglada godiset helt lagligt, utan varningstext. Trots att barn blir hyperaktiva och får inlärningssvårigheter, enligt en universitetsrapport.”

Här är det farliga godiset

Det känns inte heller särskilt roligt att lägga choklad i påskägget, särskilt inte sådant som har tillverkats av andra barn.

”När jag behöver arbetare reser jag tillbaka till min by i Burkina Faso och berättar för mina släktingar att jag behöver folk till min kakaoodling. Om de har barn som är kvar i byn skickas de med mig. Jag kommer överens med fadern om ett pris för varje barn och hur många år de ska arbeta. Deras far skickar dem till odlingen och om de är för små för att hitta vägen åker min bror och hämtar dem. Jag betalar cirka 100 000 CFA (cirka 1 300 SEK) för ett äldre barn och cirka 70 000 CFA ( cirka 950 SEK) för ett mindre barn.”

Swedwatchs kakaorapport

Men, vad tusan ska man då lägga i påskäggen? Maria Nygårds tipsar oss.

“Ta ett litet ägg och köp gärna ekologiskt godis. Då undviker man transfetter och färgämnen. Sen kan man fylla på med ett hopprep eller en biobiljett till exempel.”

Läs hela artikeln här.

Jag tycker att man kan hålla utkik efter till exempel rättvisemärkt choklad. Det är inte så svårt som man kan tro. Klicka här för att se en lista. Listan på godis och snacks var däremot förfärande kort. Det blir nog bäst med lite choklad och ett hopprep i stället.