Vi fick ut tidningen Kristianstad idag, och i den fick jag syn på en artikel om det nationella projektet “Hitta stilen”.

Hitta stilen genomförs på 20 skolor i Sverige för att lära barn, ungdomar, föräldrar och skolpersonal mer om kost, motion och sömn. Det sponsras av Allmänna Arvsfonden och Formas.

“Mat som är märkt med nyckelhålssymbolen visar dig vägen till bra matval. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre fett, socker och salt och mer fibrer än mycket annan mat.”

Detta kan man läsa på Hitta stilens hemsida. Så här tycker Annika Dahlqvist om nyckelhålsmärkningen: Nyckelhålet – Den moderna ättestupan.

Hushållningssällskapets förbund är initiativtagare till projektet, och två matinformatörer därifrån har varit ute på Önnestads skolas hälsodag för att lära barnen mer om kost, motion och sömn. På bilden i tidningen står en av dem och visar hur mycket 500 g frukt och grönsaker egentligen är. “Den dagliga dos som livsmedelsverket rekommenderar” står det.

-“Vad har du lärt dig idag?” frågar reportern fyra barn som varit med på hälsodagen, och här blir man ju alldeles förfärad över svaren. Tre av fyra barn svarar att de har lärt sig hur mycket fett det är i den mat man brukar äta. En svarar till och med att hon lärt sig hur mycket hon måste röra sig för att bli av med detta fett. En annan säger att hon lärt sig vilken mat som är bättre att äta …

På Kostdoktorns blogg kan ni läsa inlägget “Snart olagligt med naturlig mjölk och smör till barn?, och där finns det även länkar bland annat till en artikel av Birgitta Strandvik (läkare och professor i barnmedicin) som förklarar varför det är farligt att ge barn för lite naturligt fett i kosten.