Såg ett program till idag som handlade om ovanliga diagnoser. En man fick blodproppar i lungorna pga inflammation i blodkärlen. För mig verkar det som om inflammation i kärlen inte har särskilt mycket med kolesterol att göra. Snarare är det ett resultat av ett för stort intag av socker eller andra kolhydrater. Men, så länge det finns tabletter att ta verkar ingen bry sig särskilt mycket om den grundläggande orsaken till problemen. Det är lättare att fortsätta leva som vanligt och ta några piller som rättar till problemen som uppstår.

En kvinna hade fått i stort sett hela livet förstört genom att kroppen reagerade på hennes på tok för höga testosteronvärde. När hon till slut hittade en läkare som tog hennes problem på allvar, började de med att behandla ett annat hormon – insulin. Det brukade tydligen hjälpa när kvinnor producerar för mycket testosteron i äggstockarna. Nu hjälpte inte det kvinnan i filmen, för hon producerade för mycket testosteron i binjurarna, men det som slog mig var att Skaldeman brukar säga att den främsta vinningen för kvinnor med att lägga om kosten till LCHF är att få ordning på sina hormonnivåer.

Till slut fick hon sina mediciner så att kroppen började uppföra sig mer som en kvinnas än som en mans, men hon var fortfarande väldigt överviktig och jag undrar om de överhuvudtaget hade pratat om kosten. Det man stoppar i munnen ska ju bygga upp kroppen och ge den alla vitaminer och mineraler den behöver för att fungera korrekt. Dessutom verkar det för mig som att man kan störa balansen mellan olika hormoner genom att äta kakor, godis, dricka läsk och i största allmänhet peta i sig oerhört mycket kolhydrater bara för att man äter så fettsnålt att man inte blir mätt.

Jag undrar om vi överhuvudtaget har förstått vidden av den påverkan de senaste 20 årens kostråd har på oss.

Den här bilden har jag knyckt från Kostdoktorn.

Den blå linjen representerar fetma, den svarta linjen representerar hur mycket smör vi äter, nyckelhålsmärkningen (fettsnåla alternativ i affären) och de andra symbolerna känner ni väl igen. Lägg ovanpå detta konsekvenserna av rubbade hormonnivåer och rena bristsjukdomar som kommer sig av att vi äter skräp i stället för riktig mat.

Människor blir så arga och säger “Tror du verkligen att det är så enkelt”, men varför skulle det inte vara det?! Hur skulle vi kunna vara något annat än summan av vad vi stoppar i oss? Det är ju exakt så vi resonerar när vi köper mat till våra husdjur, men när det gäller oss själva upphör den ekvationen plötsligt att gälla.