Vi skulle bjuda på middag häromdagen och kunde då konstatera att det banne mig inte är lätt att knåpa ihop en näringsmässigt bra festmåltid utan att köra fyra mil till någon större affär i staden. När man sedan blandar in lite etik och moral i det hela blir det nära nog omöjligt.

För oss som inte äter kött och inte vill äta odlad fisk finns det bara ekologiska ägg kvar, så det blev omeletter i alla de former för att få till lite protein i maten. Och märk väl – vi fick besöka båda butikerna i Tollarp för att hitta tillräckligt många ekologiska ägg.

Uppdrag granskning gjorde ett reportage om den odlade fisken redan i februari i år och då var livsmedelsjättarna upprörda och skulle se över vilken fisk som såldes i butikerna. Hur kan det då vara att det i princip enbart finns odlad fisk i affären nu? Mestadels från Chile.

Nu gjorde Uppdrag gransning ett uppföljande program om alla problem med fiskodling i Chile vilket visades i mars.

“Infektionssjukdomar har spridit sig mellan odlingarna och som svar har odlarna pumpat laxen full med antibiotika.

– Många av de stora odlingsaktörerna har haft problem med sjukdom i laxen från Chile. Laxen dör och får svulster och blir otjänlig som människomat, säger Torbjörn Trondsen, professor vid Norges Fiskerihögskola.”

Mmmm, låter jättegott! Förutom sjukdomar och medicinering så är näringsvärdet inte heller bra.

“Med tiden har fiskodlarna ersatt mer och mer av det marina, fiskbaserade fodret med foder gjort på vegetabilisk olja från raps och sojabönor. Resultatet: på tio år har halten Omega 3-fettsyror i den odlade laxen halverats.”

Och så blir naturen helt fördärvad.

“Fyra av de fem sjöarna där lax odlas är kraftigt övergödda. Under året har 30 000 laxar flytt odlingarna, vilket hotar den lokala faunan. Man använder 75 gånger mer antibiotika än i Norge. Varje kilo odlad lax behöver mellan 2,5 och 5 kilo näring, främst fiskmjöl, vilket ger ett ineffektivt näringsutbyte.”

Mattias Goldmann, UBV Chile

Greenpeace har också rapporterat om det här

Djurens Rätt, Under ytan