Jag har läst mycket på Ravnskovs hemsida, och känner mig övertygad om att statiner är av ondo och att kolesterol inte är något att oroa sig över. Och jag har skrivit om hur mycket pengar hela den här cirkusen handlar om egentligen. Men idag läste jag en debattartikel som verkligen gav mig en aha-upplevelse.

“Detta med “fett” har tyvärr smugit sig in också i ett annat sammanhang. Kolesterol har ganska oegentligt fått benämningen “blodfetter” – trots att kolesterol inte alls är något fett i biokemisk mening utan snarare en alkohol. Det här innebär också olyckligtvis att många okunniga utan anledning associerar kolesterol (“blodfetter”) med något negativt, och att “höga blodfetter” självklart måste åtgärdas.

Att kolesterol är konkret livsnödvändigt för varje levande cell i vår kropp, och att det s.k. “onda kolesterolet” (LDL) tycks vara synnerligen viktigt för vårt immunförsvar tycks man fästa mindre avseende vid. Man vet genom försök, att t.ex. alfatoxin – stafylokockernas kanske farligaste gift – oskadliggörs nästan ögonblickligen av LDL. När det gäller det farligaste bakteriegift vi hittills känner till, lipopolysackarid, är LDL ännu effektivare. Det är en kunskap som nu funnits länge, men som i den allmänna “fettskräckens” anda tycks ha glömts bort.”

Ordmagi och okunskap orsakar onödig ohälsa

Och så hittade jag en snutt till, som liksom knöt ihop hela säcken. Förutom det alldeles uppenbara – att man knappt vågar tänka på hur många hajar som fått sätta livet till – så får vi ännu en ledtråd till hur viktigt kolesterol egentligen är, och sannolikt varför det är så att man riskerar att bli sjuk om man sänker värdet med statiner.

“Det totalt dominerande dödliga vaccinhotet är enligt diskussionen på nätet ändå substansen skvalen (squalene på engelska). Det är ett ämne som kommersiellt tas från hajleverolja, men som också till exempel finns i oliver och som kroppen producerar när kolesterol omsätts.

Skvalen finns i det svenska vaccinet från Glaxosmithkline och i läkemedelsföretaget Novartis prototypvaccin som ett så kallat adjuvans. Det vill säga ett ämne som ska öka immunsvaret mot vaccinet och skydda bättre.”

Vaccin ingen enkel lösning

Detta är vad alla kritiker säger.

“Drugs such as statins, prescribed to combat heart disease, may simply switch the cause of death to cancer or dementia in older people, they warn.”

Prevention may not help elderly

Här kan du läsa mer:

Fetter – Kolesterol – Statiner

SBU bör utreda vad som är en evidensbaserad och kostnadseffektiv statinanvändning