Det finns tydligen tre olika borreliabakterier i Sverige.

1. Borrelia Afzelii. Ger oftare den klassiska ringen hos män – men homogen rodnad hos kvinnor.

2. Borrelia Garinii. Ger oftare en homogen rodnad samt neuroborrelia.

3. Borrelia Burgdorferi senso stricto. Ger ofta otypiska hudförändringar som blåsor. Samt oftare feber och ledbesvär. Ovanlig i Sverige och Europa, men enda sorten i USA.

Hamnade i rullstol – av ett fästingbett

Varför skulle inte djuren kunna få samma besvär av borrelia som människor egentligen? Jag vill minnas att det inte alls är särskilt länge sedan som det påstods att hundar inte kunde få borrelia alls. Rätta mig om jag har fel.

Nervrotsinflammationssymtom

Framför allt smärta men också känselbortfall eller rörelsebortfall. Alla nervrotssegment kan drabbas, vanligaste symtom är ansiktsnervförlamning (Bells pares). Smärtan är värst nattetid och vanliga smärtstillande tabletter brukar inte hjälpa. Smärtan brukar beskrivas som “brännande” och huden är ofta överkänslig för beröring.

För övrigt kan neuroborrelios närmast ta sig vilka uttryck som helst beroende på vilken del av nervsystemet som drabbats.

Stämmer ganska bra det där. Nicke är väldigt orolig på nätterna. Jag har försökt ge honom mat vid olika tider för att utesluta magknip, men det hjälper inte. Så fort vi håller på att somna börjar han knorra, pusta, hoppa upp i soffan, ner från soffan och så där håller det på hela nätterna. Så är han inte alls på dagen.

Överväg kontakt med infektionsklinik. Penicillin är ofta otillräckligt, har dålig genomträngningsförmåga genom den sk blodhjärnbarriären.

Doxycyklin i tablettform ges i dos 100 mg 2 tabl 1-2ggr dagligen i 2 veckor. barn och gravida ges ceftriaxon i dropp.

Nervrotsmärtan brukar försvinna inom 1 vecka efter tidigt startad behandling.

Det är sällsynt att behandlingen inte fungerar ffa om behandlingen startas i ett tidigt skede av sjukdomen.. Dock kan det ta flera månader innan övriga symtomen går tillbaka. Många patienter har en trötthet som består en längre tid. Vid långvarig infektion är också risken större för kvarvarnade restsymtom.

Fungerar inte behandlingen görs alltid en sk lumbalpunktion. Det finns inga vetenskapliga bevis för att långvariga antibiotikakurer hjälper mot kvarvarande symtom.

Betydande spontanläkning av neuroborrelios förekommer även utan behandling.

Doxycyklin var verksam substans i de första pillerna han fick – Ronaxan. Kanske skulle prova en runda till av dem men se över dosen.

Det verkar även som om långvarig behandling behövs. Läs Carinas historia.