Eftersom vi har (eller rättare sagt kommer att få om ett par månader) hur mycket rabarber som helst, fastnade mina ögon på den här rubriken.

Ugnsbakad rabarber mot leukemi

Polyfenoler frigörs när rabarbern hettas upp. “Fenoler har i olika studier visat sig ha förmåga att motverka oxidativ stress och verka antiinflammatoriskt. Dessutom förebygger de hjärtkärlsjukdom och vissa former av cancer, hämmar vissa ögonsjukdomar och motverkar åldrande.” (Sund.nu)

“Flera tidigare forskningsstudier har visat att vissa ämnen, så kallade polyfenoler, angriper cancerceller och kan minska cancertumörens förmåga att växa genom att minska tillväxten av nya blodkärl kring själva tumören.” (PrimaVi.se)

Hos Nyfiken Vital hittar jag en lista över innehållet av antioxidanter i olika livsmedel.

Visst tänker man medelhavskost när man ser det här!? Men vad är då medelhavskost egentligen? Här i Sverige får man bilden av fettsnål mat, massor av grönsaker och olivolja tycker jag. Och så pasta förstås. Mycket pasta.

Nu har jag tittat på Solens mat några gånger, och då börjar man ju fundera. Köksutrustningen är (var) enkel. Pasta verkar ojämförligen vara det mest tidskrävande att tillverka. När damerna står där och kavlar hur länge som helst inser jag att just pastan nog får ätas med andakt.

Jag surfar in på svt för att titta lite på recepten, men inser ganska snart att de nog har försvenskats för att passa Livsmedelsverkets rekommendationer. Jag menar – matlagningsgrädde (15%), det tror jag inte på att de använde. Och så är det 1 msk smör hit och 1 msk olivolja dit, vilket inte riktigt överensstämmer med de stora slevar och buckliga grytor jag ser i programmet.

När jag googlar vidare hittar jag en mängd inlägg om just medelhavsmaten. Det mest intressanta är kommentarerna. De som är från regionen eller har släkt där känner inte alls igen medelhavskosten så som den presenteras här i Sverige.

Kostdoktorn

Dahlqvist

Johanna Söderlund

Hos Birgitta Höglund, som ofta är på plats, hittar jag mängder av recept.

Medelhavskost

Medelhavsmat

Min teori är att det kan vara kryddningen som är så bra för hälsan. Den ursprungliga medelhavskosten är en sak, och den kost som har använts i undersökningarna är en helt annan. Kryddningen däremot, den är nog densamma.