Idag fick jag en spännande present av svärfar. En låda med sådana här, vilket visar att det funnits gedigen hästkunskap även på Lasses sida av vår släkt.

Sex stycken enligt bilden. Pappa Lars har fått dem av sin far, och möjligen kommer vissa till och med från hans farfar. Det finns även två märkta med Skånska Fältrittklubben på ena sidan och Hästutställningen i Malmö, Remonter 1900, på andra sidan.

Nötkreaturen Amant (1903) och Jacob (1906) har fått prisbelöning För Boskapsafvelns Befrämjande vid Malmöhus Läns Kongl Hushållnings Sällskap.

Mest förbryllad är jag över två som det står Amélioration De La Race Chevaline, Belgique, på. Och så den här.

Detta måste jag forska vidare på vid tillfälle. Har de följt med ardennerhästar (?) som importerats hit, eller har de släpat hästar med tåg ner till Europa vid den här tiden?

Nu ska jag bjuda er på mitt bästa (och enda) husmorstips. Ett knep som jag lärt mig av lillasyster. I utbyte hoppas jag få tips på hur jag bäst visar dessa roliga pjäser. Det är ju trist om de ska spendera 100 år till i en pappkartong.

Ta en styck form, lägg i aluminiumfolie, vanligt salt samt silverpjäser (funkade även med bronspengar upptäckte jag) som du vill rengöra. Slå på kokande vatten. Gnugga rent och torrt med handduk. Klart!