Först och främst måste jag gratulera alla Dogue de Bordeaux-ägare till den fantastiska reklamen de fick för sin ras i kvällens Cecar Millan. Jag är fylld av beundran för hur denna lunseklunsiga tonårsgrabb kunde behålla sitt kärleksfulla och godmodiga temperament, med en matte som var rädd för honom och spenderade stora delar av deras tid tillsammans med att spruta vinäger i ögonen på honom. Jag behövde inte övertygas, men nu är jag rent av imponerad och helt såld!
Sedan är det ett par andra saker jag måste få sagt innan jag knyter mig.
* Tvådelade bett är de skonsammaste för hästen. Ju tjockare desto bättre.
* Välj ut en sorts torrfoder till din hund, och håll dig sedan till samma sort för att undvika problem med hundens mage.
* Mättat fett, typ smör, ger dig åderförkalkning och kan orsaka hjärtinfarkt.
“Jag var ute i min närmaste skog och plockade nässlor som är fullproppade med nyttigheter som järn och C-vitamin. Lite tuff att plocka men en fantastisk delikatess när den är tillagad.
Nässlan innehåller massor med klorofyll som bidrar till att rena och syresätta blodet.”
Alla de här sanningarna, som vi har hört sedan vi var små, KAN vara sanna. Det kan också vara så att om vi stannar upp en stund och tänker efter, skrapar lite på ytan och ifrågasätter, så håller de inte längre.
Jag har köpt tjocka bett. Jag har gett samma sorts torrfoder till Nicke i större delen av hans liv av rädsla för att göra honom illa. Jag har köpt mängder av flytande margarin, för att jag var övertygad om att detta skulle hålla oss friska.
Men jag är inte sämre människa än att jag kan ändra åsikt, och jag uppmanar er att kritiskt ifrågasätta alla gamla sanningar. All kunskap är färskvara.
Nässelsoppa: per 100 gram 0,9 mg järn, 19,1 mg vitamin C
Rå vitkål: per 100 gram 0,4 mg järn, 37,4 mg vitamin C
Hur klorofyll står sig vid upphettning ställer jag mig frågande till. Jag har försökt att finna svar på nätet, men all information kring detta verkar komma från samma källa eftersom ordföljden är exakt den samma. Men, som sagt, jag är tveksam.
Jag äter gärna en god nässelsoppa, men jag ifrågasätter informationen längst bak i hjärnan. Den där sanningen om hur oerhört vitamin- och järnrikt det är.
Innehållet av järn påverkas inte av koktiden, men att äta grönt med högt järninnehåll är av litet värde. Det är därför jag dricker Helhetshälsas Järnsaft så ofta jag kommer ihåg det.
“Vad som gör att vegetarianer bör vara medvetna om sitt järn är att icke-hemjärn tas upp sämre än hemjärn. Dessutom innehåller vegetabilier oftast mycket fytinsyra, som hämmar upptaget av järn.”
http://www.greenoption.org/naringslara/jarn.html
För oss som inte är veganer är t.ex. ägg ett bra livsmedel. Det innehåller 2,5 mg järn per 100 g ägg. Dagsbehovet för mig är 15 mg. Visserligen äter jag inte så mycket grönt som hämmar upptaget, och jag äter extra C-vitamin (ökar upptaget), men det kan ju ändå behövas järntillskott för att nå upp till dessa 15 mg.
blev det nån smaskig soppa utav nässlorna då? Har också funderat på att plocka o tillaga sånt..men det har stannat vid fundering. Måste ju vara ett perfekt järntillskott istället för piller för oss med järnbrist? Frågan är då som du också grunnar på-vad händer vid upphettning/lång koktid? Ska googla på ämnet tror jag. Ha det gott
Äsch – skaffa större säng bara 😉
Du har väl inte missat http://krutrut.com/blog/?p=4263
Visst är de fina Douge de bordeaux! Peter Ljungberg har en som vi träffade när vi var där i våras. Jag blev helt såld 🙂 Våra tre illbattingar kastade sig ur bilen och överföll, under ivrigt skällande, deras DDB. Trots att det var en hane och han var på hemmaplan så stod han bara lugnt och tittade när våra hundar ven mellan benen på honom. Jag hade lätt tagit med mig den hunden hem. Men Palle vägrade. Han tycker det är tillräckligt trångt i sängen som det är…