Jag har skrivit om dem förut, mina besök hos tandläkaren. Det är ytterst sällan några hål i mina tänder, men de brukade vara missfärgade. Bruna helt enkelt. Särskilt i underkäken där tänderna är väldigt hoptryckta av visdomständerna (som jag inte kan dra ut pga att jag inte ens vågar ta bedövning). Trots noggrann borstning vill jag påpeka.

Så, de senaste åtta åren har jag knatat iväg till samma tandläkare varje år, och varje gång har hon slipat så att blodet har stänkt.

“Jaha, röker du? Dricker du mycket kaffe? Rödvin? Ja, då är det inte så konstigt att det blir så här. Använder du tandtråd? Det måste du göra!”

Men så hände det något. När vi drog ner på kolhydraterna upptäckte jag till min förvåning att missfärgningarna uteblev nästan helt. Lite grand blir det på insidan, men till min stora lättnad förblev tänderna fläckfria på utsidan. Skönt! För det ser verkligen inte särskilt trevligt ut.

Glad i hågen skuttade jag till tandläkaren i våras. Jag tänkte mig att hon skulle kommentera hur fina mina tänder var den här gången, och så skulle jag tipsa henne om min upptäckt. Ni kan tänka er hur snopen jag blev när hon inspekterade de minimala missfärgningarna på insidan av tänderna, frågade om jag röker osv (hela batteriet enligt ovan) samt rekommenderade mig att gå till tandhygienist en gång i halvåret för att få bukt med problemet.

Någonstans där rann hela förtroendekapitalet ut i sanden. De har ju för tusan ett journalsystem som de knappar i varje gång jag är där, och jag har ju inte några andra bekymmer med mina tänder … tror jag. Och hur många patienter får höra den där ramsan varje år, när det inte alls verkar ha med dessa saker att göra?

Nu oroar jag mig för mina tänder, för hur de verkligen mår. Jag vill för allt i världen inte att det ska bli några stora bekymmer pga att små bekymmer gått obemärkt förbi. Men var ska jag gå?

Är det någon som kan tipsa mig om en bra tandläkare i mina trakter?

Tillägg: Om det är någon som vill prova att bli av med sin tandsten och/eller missfärgningar så kan jag upplysa om att det inte räcker att sluta äta socker och spannmål. Vi åt paleolitisk kost i flera år innan LCHF, och mina tänder var exakt lika missfärgade då. Möjligen kan det hjälpa till att skölja munnen med silvervatten, för det gjorde jag flitigt i början.