Den här bilden berörde mig mer än vad jag kan beskriva.

Om jag fick önska fritt hade jag hellre välkomnat mitt barn till världen på det här sättet.

<!–
WriteFlash('’);
//–>

Tyvärr lär det väl inte bli så. Enligt en avhandling från 2008 är det farligt med hemförlossningar. Den ökade risken för att barnet ska avlida ifrågasätts dock.

“I den svenska studien jämfördes 897 planerade hemförlossningar med drygt 11.000 sjukhusförlossningar under perioden 1992-2005. Många av hemförlossningarna genomfördes utan barnmorskas närvaro och i hemförlossningsgruppen ingick även så kallade “riskförlossningar” vilket inte var fallet i sjukhusgruppen.

Kvinnorna i hemförlossningsgruppen födde oftare spontant vaginalt, det var färre instrumentella förlossningar och en 80 procent lägre förekomst av bristningar i ändtarmsmuskeln vid förlossningen.”

Osakliga råd om att föda hemma

Det där med att föda i vatten då – skulle inte det gå att åstadkomma? Nja, inte i Sverige. Här är det farligt att föda i vatten.

“På svenska sjukhus får man inte föda sitt barn i vattnet. Enligt Socialstyrelsen kan det medföra ökade risker för barnet. Men i många andra länder ökar antalet vattenfödslar.

På Oslos ABC-avdelning föds 70 procent av barnen i vatten. Där arbetar barnmorskan Birthe Ariansen och hon håller inte med om att det är farligare att födas i vatten: – Nej, jag har hållit på med detta i tio år och det har aldrig hänt något. Men så är vi också mycket noggranna med att bara friska gravida får föda i vatten, och vi kollar barnets hjärtljud regelbundet.

– Barnen mår bra och kvinnorna får färre bristningar. Vi syr ganska sällan nuförtiden! Och något av det bästa är hur kvinnorna njuter i badet. De får så mycket endorfiner, kroppens egen smärtlindring, att de ser alldeles saliga ut.”

Njut av bad

Det lät ju väldigt bra annars …

Jag får väl helt enkelt smyga ut i ligghallen och föda där. Det gick ju väldigt bra för mojan – kvickt och lätt i månens sken, helt utan bristningar eller komplikationer, precis som naturen har avsett att det ska gå till.