“Etik, (från gr. ethos; sed), eller moralfilosofi, sedelära, en moralvetenskap, den del av filosofin som försöker besvara frågor som “vad är det goda”, “vad är det rätta”, “hur bör man bete sig”. I mer allmän bemärkelse: en uppsättning regler för uppträdande och förhållningssätt.”

Wikipedia

Det var när jag läste en artikel i Läkartidningen som något hände. Egentligen bågnar jag nästan av allting som måste in i huvudet just nu. Bara det här med att välja gravidförsäkring är en djungel. Och så har jag vilda planer på att anlägga grönsaksland, för att få lite större variation på den ekologiska maten när barnet kommer. Men då måste jag så klart lära mig att odla först. Sedan är det väl ungefär tusen spörsmål till att ta ställning till, och säkert ytterligare tusen som jag inte ens har tänkt på ännu.

Eller så är det kanske exakt just därför det här med etik etsade sig fast och lockade till fördjupning.

“När ämnet medicinsk etik beskrivs i utbildningssammanhang är det i termer av kunskaper, färdigheter och förhållningssätt [5]. Etik är en av de allra äldsta vetenskapliga disciplinerna med egna begrepp, teorier och principer. Ämnet saknar därmed inte innehåll, och kunskapsområdet kan läras, tränas och examineras.”

Intervjun med Ann Heberlein som jag såg i morse gjorde mig ännu mer sugen. Se den här.

Kanske ska jag vila min överhettade hjärna med något helt annat ett tag? Läsa något som inte är praktiskt eller livsviktigt, något bara för skojs skull. Frågan är bara var jag ska börja. Jag kan inte hitta en enda bok som jag blir sugen på.

Är det någon där ute som kan tipsa mig?