Värderingar ändras över tiden. Min syn på omvärlden likaså. Krimskrams som tidigare varit exotiskt och spännande fyller mig med avsmak för konsumtionssamhället vi lever i, och jag blir faktiskt rent av arg när jag ser inredningsbloggar med lyxkök och sprillans nya badrum som förmodligen fått ersätta fullt fungerande men inte så moderna rum.

Ärligt talat – det finns inte en människa i världen som kan övertyga mig om att västvärlden krigar i Irak eller Afganistan för att skydda mänskliga rättigheter. Enskilda soldater har möjligen goda avsikter, men beslutet om att ta kostnaderna fattas för att skydda egna intressen. För att vi ska kunna köra bil eller köpa krimskrams. Eller byta ut en fullt fungerande mobiltelefon mot en ny, spännande leksak.

Konfliktmineraler – röster från Kongo

Ärligt talat – sitter lycka i en ny mobiltelefon, prylar man inte behöver, ett nytt kök eller sockerärtor från Kenya? Är detta verkligen saker som får er själva eller era gäster att känna en varm, hemtrevlig känsla när de kommer hem till er?

Hur kan det vara att vi i Kristianstadstrakten, som har så många lokala äppelodlare, knappt kan hitta ett svenskt äpple i den lokala butiken? Har du förresten reflekterat över hur hjälplös du skulle vara utan den där lokala butiken medan du tittar på matlagningsprogram med exotiska rätter i TV? Det har jag gjort, och inser att jag inte har tillräcklig kunskap för att odla min egen mat. Än mindre att förvara den. Tänk bort lite elektricitet och fundera över hur länge vi klarar oss då. Det är faktiskt rent skamligt hur hjälplösa vi är egentligen, och hur vi väljer bort att stödja de lokala producenterna, samtidigt som vi fyller våra hem från golv till tak med onödig skit.

Men det finns de som går emot strömmen och borde hyllas mer. Mina nya förebilder, som fyller mig med ödmjukhet inför deras kunskaper och det arbete de lägger ner på att leva hållbart. Om man bara letar lite på Internet hittar man snabbt lokala producenter att stödja, ekologiska och rättvisemärkta produkter och massor av kunskap. Det är bara att välja vad som är viktigast. De allra flesta har ekonomisk möjlighet att välja. Att göra rätt.

Så här i julklappstider kan jag bjuda på några guldkorn. Vad sägs om en familj som till och med går plus på barnens vintersportutrustning? Läs mer om dem här. Eller varför inte låta er inspireras av familjen på Södergården, som lägger ner hela sin själ i renoveringen av sitt gamla hus utan att tumma på sina värderingar.

Varför lägga ner en förmögenhet på nytt porslin när man kan köpa en hel servis för ett par hundra kronor hos Sikö? Prylar till barnen hittar man hos exempelvis Loppi eller på Blocket. Skrubba rent, piffa med lite färg, spara era pengar, jobba lite mindre och tillbringa tid med familjen i stället!