Jag lockades in på SVT.se/vetenskap för att jag såg en filmsnutt av en utgrävning, och hittade massor av intressant information. Exempelvis det här.

“Diabetiker får ofta med tiden förändringar i hjärnan, som hittills har förklarats med dålig kontroll av blodsockret. Men ny forskning säger att det är kolesterol som är bristvaran i hjärnan när insulinhalten är för låg.”

Det saknas fett i diabeteshjärnan

Det där med mättat fett … Och så hittade jag det här.

“Solande kvinnor lever längre och skyddas bland annat mot blodproppar. Det visar studier som presenteras vid läkarnas riksstämma i Göteborg.”

Solande kvinnor lever längre

Det där med D-vitamin …

En artikel handlar kanske om både mättat fett och D-vitamin, för vad har annars förändrats under min levnad förutom användandet av solskydd och förmaningar om att undvika solen samt det konstanta tjatandet om hur farligt det är med fett?

“Trots att rökningen minskar fortsätter antalet fall av lungcancer att öka, visar en undersökning i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. Sedan mitten av 1990-talet har antalet fall ökat med 41 procent.”

Färre röker – fler får lungcancer

Nu ska jag fortsätta att leta information om den där utgrävningen. De hade hittat en plats i Skåne där människorna var längre, levde längre men hade drabbats av nutidens välfärdssjukdomar såsom åderförkalkning i hjärnan. Denna skulle ha kommit sig av “mycket kött, fett och mejeriprodukter”. Det ska bli spännande att jämföra årtalet med information angående hur långt vi hade kommit vad gäller växtodling just då, och vilken tillgång till socker vi hade. Jag återkommer om detta.

Uppdaterat:

Det handlade om medeltid, orten var Skänninge (och det ligger inte i Skåne …) och det fanns ett kloster på orten. De var tidiga med att odla och att anlägga trädgårdar. Spannmål och humle dominerade. En stor del av deras energibehov täcktes tydligen av öl. Läs mer här. Undrar just hur de kom fram till att det var kött, fett och mejeriprodukter som satte igen kärlen.

Medeltidens mat