Det händer inte så mycket spännande saker i Tasseboda just nu, av förklarliga skäl. Livet cirkulerar mest kring Pyttan, målning, tapetsering, utfodring av diverse djur och att hålla någorlunda rent omkring oss. Hur som helst – några upptäckter som underlättar i vardagen kan jag kanske hinna bjuda på innan Elin sätter stopp för datoranvändningen.

För det första: Jag är storkund hos Bodystore. Där kan man banne mig hitta det mesta, till bra priser, och inte behöver man släpa sig iväg till någon affär och tappa flera timmar på kuppen. Till mig själv blir det omega3, c-vitamin (askorbat), D-vitamin, järnsaft och sådant som mandelmjöl eller annat som är svårt att hitta på ICA. Till Nicke köper jag glukosamin och nypontabletter. Till Elin blev det senast D-vitamindroppar och ekologiskt vaniljpulver gjort på riktiga vaniljstänger.

Det där vaniljpulvret använder jag så här.

Elin har aldrig fått välling, men ibland orkar man ju bara inte sitta och kladda med matning och då kan det vara skönt att ge något mättande på flaska. Om man dessutom stänker i D-vitamindropparna i blandningen så har man det avklarat också. Jag har alltid en laddad flaska i kylen.

En annan praktisk sak att ha i kylen är bovetegröt. Skjuts in i mikron bara, så blir både Pyttan och jag mätta och belåtna. Skölj 2dl krossat bovete ordentligt i hett vatten, smält 25g smör i en kastrull, häll i 2dl gammeldags mjölk+bovete och koka upp. Tillsätt sedan ytterligare 4dl mjölk samt 2dl vispgrädde. Låt koka i 15 minuter. Detta serverar jag med hemgjord sylt (jordgubbar+vatten+saft av citron, kok upp och vispa sönder jordgubbarna lite) och massor av vispgrädde.

Ett tips när jag nu ändå är inne på mat är att pallra sig iväg till Degeberga slakteriprodukter. Främst för att djuren slipper att åka slaktbil (även om jag kunde önska att grisarna fick gå ute för att jag skulle vara helt nöjd), men även för att slippa leta efter saker som för det mesta ändå inte finns i affären. Ladda frysen med exempelvis ungnötlever eller korv utan en massa tillsatser och mjöl. Jag hittade till och med späck till fåglarna.

Vad var det mer nu som jag tänkte att jag måste tipsa om … jovisst ja, det var ju penslar. Jag har handlat det mesta i färg-, tapet- och spackelväg på Rusta. Det har bara blivit så. Förra gången jag målade om här hemma köpte jag “kvalitetsfärg” i färgaffär, men den här gången blev det alltså Rusta i stället. I den bästa av världar hade jag målat med linoljefärg och pappspänt väggarna i stället. Kanske blir det så i nästa hus.

Hur som helst, de är faktiskt väldigt trevliga, personalen på Rusta. Utbudet är kanske inte gigantiskt, men det är pedagogiskt uppsatt på hyllorna. Även om jag är trött och stressad och har Pyttan på armen så klarar jag av att få med mig en färgburk hem utan för mycket vånda. Till snickerierna har jag fastnat för den vattenburna lackfärgen i antikvit. Den blir verkligen jättevacker när man väl har fått dit den. Problemet är bara att den är fantastiskt jobbig att måla med. Det har varit precis hur motigt som helst att angripa minsta dörrkarm och emellanåt har jag fått slipa ner färgen igen och börja om.

Räddningen blev inte som man kanske skulle kunna tro, att jag gav upp och bytte färg, utan en raid på Broköp i Tollarp. Där hittade jag nämligen världens bästa penslar, för typ 15 kr styck. Helt otroligt bra att måla med! Varje hemmafixare förstår mig när jag säger att lyckan är total. Nu målar jag med ett leende på läpparna igen, för en spottstyver.

Nu ska jag återgå till verksamheten och låta er vara ifred igen smiley