“Huru å tomt skall byggas. Tomt skall byggas till mangård och ladugård. I mangården skola vara stuga med förstuga och kammare, så ock gäststuga, där gården så stor är, källare, visthus och sädesbod, redskapshus, och hemligt hus, port och lider. Tarvar bonde flera hus; bygge sig till lägenhet det bästa han gitter. Ladugården bygges särskilt ifrån mangården, och där skola vara stall, fähus, fårhus, och svinhus, med nödiga foderrum, så ock loge och lador, efter som gården är stor till. Badstuva eller malthus skall ock byggas, så ock ria, där skog är, och de avsides sättas.”

Byggninga Balken i 1734 års lag

Underbart!!

Vårt hus, så som det en gång såg ut, finns också beskrivet.

“Det kan vara en villa från årtiondena kring sekelskiftet 1900 med brungul eller ljusgrå pärlspontpanel på ytterväggarna, lövsågade fönsterfoder och en rikt utsirad veranda, ett trapptorn där regnet trummar på plåttaket och en interiör som präglas av höga luftiga rum och stora fönster.”

Jag har lite svårt att förhålla mig till det här. Vi skulle behöva vinna storvinst på lotto för att ha råd att skala av alla lager av olika renoveringar i det här huset. Utanpå pärlsponten finns revetering och utanpå denna sitter det numera ett lager gullfiber samt ny yttervägg av fult halvstenstegel. Hur fönsterna har sett ut ursprungligen kan jag bara gissa mig till. Inomhus har vi precis börjat på att sätta upp det tredje innertaket – inte alls vad jag föreställde mig när vi började renovera, men billigare säger vår elektriker (för att dölja kablar).

I grunden har vi en klassisk parstuga. Framför förstugan har det vid något tillfälle byggts en veranda. Dessa fönster har vi kvar på loftet. Det mesta fördärvet kom till när badrummet byggdes till på baksidan, verandan byggdes ut till en mera regelrätt hall, fönsterna byttes till sådana där fyrkantiga vridfönster med bakelitknopp på handtaget och fasadteglet kom på. Detta har nog gjorts i ett svep för att modernisera huset och göra det mera underhållsfritt.

Hur som helst – man vet liksom inte var man ska börja någonstans, och om man ska gå bakåt eller framåt så att säga. Den billighetsrenovering vi gjort hittills kompenseras (hoppas jag) av god ventilering. Det är inte precis pappspända väggar och linoljefärg här inne kan jag säga …

Vad som oroar mig nu, och faktiskt var en av anledningarna till att jag köpte “Så renoveras torp & gårdar”, är grunden. Vi har ingen regelrätt vedspis längre, rör i skorstenen och så har vi lagt plastfoam under laminatgolven. I köket har vi till och med flytspacklat och limmat plastmatta. Köksgolvet påbörjades när Nicke fortfarande var i livet och mitt mål var att skapa ett utrymme där vår inkontinenta gammelherre kunde vara med och matte lätt kunde rengöra efteråt. Tyvärr hann Nicke lämna oss innan det blev färdigt och nu känns det inte alls lika rätt längre.

Så vad ska man göra? Riva ut allting och börja om från början?? Så blir det helt garanterat … när vi vinner då alltså.

På tal om giftig inomhusmiljö så var Elin och jag i en leksaksaffär i går. Min tanke var att vi skulle strosa runt en god stund och kanske hitta lite roliga grejor till henne, men redan efter en kvart eller så sved och kliade ögonen. Vad tänker vi på? Värst är ändå Biltema. Efter ett besök där oroar jag mig för personalen i flera veckor. Jag är så tacksam över att jag slipper arbeta i affär med alla dessa kemikalier i luften. Hur mår de stackarna? Kan de t.ex. bli gravida överhuvudtaget för alla hormonstörande plaster som far runt i luften?