Det är min fasta övertygelse att hästar ska ha mycket hö! Fördelarna är hur många som helst. De får sysselsättning, det är bra näring för dem, en häst med tarmar fyllda av hö löper mindre risk att få tarmvred (tomma tarmar trasslar lättare in sig i varandra), en häst som har hö i magsäcken mest hela tiden får inte magsår på grund av att magsaften skvalpar runt och fräter på övre delen av magsäcken osv.

Men en häst som äter mycket hö kan inte bli vinthundssmal, vilket inte ska förväxlas med att den är tjock. Tjocka hästar har fett på överlinjen (nacke, rygg, rumpa). En häst med rund mage och t.ex. smal hals är inte tjock, den har förmodligen bara fått tillräckligt med hö att äta.

Låt oss säga att din häst äter en bal hö per dag, eller kanske till och med två. Dessa höbalar passerar genom hästen med följande hålltider; magsäck 1-5 timmar, tunntarm 1,5 timmar, blindtarm 15-20 timmar, kolon 18-24 timmar, alltså totalt 35-50 timmar eller ca två dygn. Detta innebär att din häst vid alla tidpunkter har 2-4 balar hö inne i magen och av den anledningen får en sund, lite rundare form.

Jag blir glad när jag ser runda magar!