I går tvättade jag undan alla hästtäcken här hemma, så nu kan jag ta emot fler. Jag tar 100 kr inkl. moms per tvättad maskin. Regntäta täcken måste tvättas separat, men stalltäcken och liknande går att tvätta tillsammans. Maila eller ring. Kontaktinformation finns på www.klevenstal.se

Ett tips från Dodson i sommarvärmen:

När hästens kroppstemperatur ökar genom t.ex. hårt arbete, stress eller vid transport produceras svett som har till uppgift att kyla ner kroppen och hjälpa till att reglera kroppstemperaturen. Svettning leder till förlust av vätska och elektrolyter ( kemiska salter). Initialt kan hästen själv balansera dessa förluster genom en metabolisk re-distrubution av vatten och elektrolyter men ifall förlusten fortsätter kommer elektrolytbalansen och dehydrationen att orsaka problem. Minskad ork, ökad trötthet, sämre återhämtningsförmga, aptitförlust och i allvarligare fall, muskelkramper och andra allvarliga muskelproblem. Surelyte innehåller alla essentiella elektrolyter och stimulerar också hästen till att dricka.

Surelyte rekommenderas om hästen svettas kraftigt

– Ifall vädret är mycket varmt

– Ifall hästen svettas lätt men regelbundet vid tävling och inte står på ett tävlingsfoder

– För hästar som tävlas men går på en låg fodergiva

– Under distansritter

– Om hästen lätt svettas vid transporter

Surelyte kan ges till hästen i vatten eller i fodret. Se till så att friskt vatten finns tillgängligt. Varma och svettiga hästar skall dricka små mängder vatten i täta intervaller tills de är svala igen. Om Surelyte ges i vatten, blanda 20 g Surelyte i 1 liter vatten för isotonisk lösning. Detta kan ges under tävling till t.ex distanshästar samt efter avslutat arbete. Under inga omständigheter får hästen hindras ifrån att dricka friskt rent vatten. Detta skall alltid finnas tillgängligt för hästen!

Det är klokt att smaksätta vattnet även hemma för att få hästen att dricka ordentligt både hemma och borta.

Surelyte skall ges under ett par dagar efter en kraftig svettning.