Institutet för jordbruks- och miljöteknik har genomfört en studie för att se om saltning av hö kan förhindra att höet möglar. Målsättningen var att se om det går att slippa allt jobb med att lägga halm kring balarna. De säger så här:

“Vid sju tillfällen under lagringsperioden dokumenterades tillväxten av mögelsvampar och höets uppfuktning genom provtagning. Den sista provtagningen utfördes i början av maj året efter skörd.

– Vi kunde inte se någon hämmande inverkan på mögeltillväxten av salttillsatsen. Det fanns ingen skillnad mellan det saltbehandlade och obehandlade höet, säger Martin Sundberg, forskare vid JTI.

Fuktigheten i höets ytskikt steg snabbt under hösten, och ett stort antal mögelsvampar kunde konstateras redan i mitten av november. Störst mängd mögelsvampar registrerades i januari-februari.”

Du kan läsa hela rapporten hos JTI: http://www.jti.se/uploads/jti/R-366%20MS.pdf

Här i Tasseboda har semestern gått i raketfart! Vi har varit på medeltidsmarknad i Ystad, på logdans i Ilnestorp, haft övernattningsgäster och ätit middagar i goda vänners lag nästan varje dag. Fest varje dag med andra ord, men flitens lampa har inte precis lyst över oss.

Det enda jag är riktigt nöjd med är att min lillasyster Anna hjälpte mig att tömköra Lilla Tullan häromdagen. Tyvärr var det ingen som fotograferade. Får se om det blir några bilder nästa gång. Tullan var jätteduktig! Hon hetsar inte upp sig i onödan för någonting …