På lördag är det dags för akademisk kurs igen, den här gången i Fjälkinge. Än är det nog inte för sent att anmäla sig. Maila Carolina på carolina@amentisheligbirma.se så går det säkert att ordna. På tal om akademisk ridning – var det någon som såg Julio Borba eller Bent Branderup i Falsterbo? I så fall, hur var det? Fick ni någon uppenbarelse som ni har lust att dela med er av?

Jag måste erkänna att jag känner mig dragen till det här med “barfotaverkning”. Själva verkningsdelen då, för att ha hästar barfota är ingen revolution i mina ögon. Den delen av debatten är lite konstig tycker jag, eftersom jag aldrig har sett någon anledning att sko hästar förrän det är absolut nödvändigt. Men visst har jag skott Julie t.ex. inför 3-årsvisningen bara för att man skulle göra det – inte för att fötterna var dåliga på något sätt. Så debatten kanske behövs ändå, nu när jag tänker närmare efter.

Hur som helst så faller jag gärna pladask för idéer som presenteras för mig på ett sådant sätt att jag kan köpa argumenten. Om jag får förklarat för mig varför en slutsats är dragen och motiveringen är logisk och verkar stämma. Jag hittade den här sidan http://www.barfotahast.has.it/ och klickade på Hovform i den vänstra menyn. Där finns en bild på hur hästarnas hovar ska se ut egentligen, så som de är skapta och har sett ut tusentals år innan vi började ha dem i fångenskap. Detta är ju inte svårt att ta till sig eller att förstå. Att vi sedan måste verka hästarna eftersom de inte sliter på hovarna i tillräcklig utsträckning i fångenskap kan jag också förstå. Det som är lite intressant är att verkningen i så fall skulle eftersträva att likna det naturliga slitaget på hovarna.

En sak som var ny för mig och fick mig att genast springa ut och studera Lilla Tullans fötter var tanken om överrullningen som finns presenterad under rubriken med samma namn. Hon landar åtminstone hyfsat platt med framhovarna. Just nu är jag väldigt nöjd med att jag bokade en ny tid direkt när Roger var hos oss förra gången. Jag har inte gjort det tidigare, vilket har resulterat i på tok för många veckor mellan verkningarna och jag har verkligen fått skämmas när någon har sett deras fötter. Nu när jag har läst mer på Barfota för sundhet skäms jag ännu mer kan jag säga. Ska bli spännande att se vad Roger säger om mina nyvunna kunskaper.

Älskade hästapållar – jag lovar och svär att jag ska bli en mer ordningsam och strukturerad matte! De ska se ut som de här barfotahästarna i fortsättningen http://www.hoofcareunltd.com/Emma%20Hindle.htm