Var inne på Dodsons hemsida för att se om det fanns några nyheter, och ramlade då över det här receptet på höersättning. Skall naturligtvis endast användas i ett krisläge. Skriv upp eller skriv ut – det kan rädda livet på din häst.

En anledning att ge höersättning kan vara dåliga tänder hos den äldre hästen. En annan kan vara dåligt hö och svårigheter att få tag i nytt. En foderstat utan tillräckligt med grovfoder leder oundvikligen till magsår, kolik, viktminskning och andra svårigheter.

Ett annat bekymmer som jag tror att vi kommer att få den här vintern är dåligt näringsinnehåll i grovfodret och svårigheter att behålla muskelmassa/sätta muskler på grund av detta. Tänker skriva mer om det i nästa blogginlägg. Exempel på analyser av hö emotages tacksamt! Ange även tidpunkt vid skörd. Skriv en kommentar eller maila mig på karin@klevenstal.se

Kom ihåg att en häst inte automatiskt blir mager bara för att den blir gammal. Den blir mager för att den äter mindre än den behöver. Generellt sett är det inte billigt att hålla en äldre häst i gott skick. Något att tänka på om man står i begrepp att köpa en äldre dam eller gentleman av den enkla anledningen att de har ett lägre inköpspris. Sedan finns det tusen goda anledningar också naturligtvis!

Recept:

500g (innan blötläggning) KwikBeet + 500g Alfalfa + 500g High Fibre Nuts per 100kg häst. Om din häst är mager ska du naturligtvis inte utgå ifrån vikten den har för stunden. Blöt först upp KwikBeet i mycket vatten (10 minuter räcker), blanda därefter i Alfalfa. Vänta en stund och låt Alfalfan bli mjuk om din häst har dåliga tänder. Till sist blandar du i High Fibre Nuts och låter det mjukna något.

Detta är en dagsranson. Tänk på att det i första hand är storleken på magsäcken som begränsar hur mycket din häst kan äta per mål. Många små portioner är det som gäller.

KwikBeet är tillverkad genom en unik kokningsprocess och ger alla fördelar som de traditionella sockerbetsprodukterna, men har inte den negativa sidan med lång blötläggningstid. Kwikbeet är klar att servera efter bara 10 minuters blötläggning. KwikBeet är omelasserad och är en idealisk källa för långsam energi med ursprung från lättsmält växttråd.

Alfalfa är en värdefull källa av lättsmält växttråd, kalcium, högkvalitativt protein, naturliga mineraler och är dessutom en långsam energi källa. Alfalfan är torkad i hög temperatur och behandlad för att förbli dammfri. Minsta möjliga mängd melass är iblandad. Syftet med melassen är att få jämn blandning av blad och stam och samtidigt bibehålla en sockernivå som inte ligger särskilt mycket över den som finns i den oskördade växten.

High Fibre Nuts är ett havrefritt lågenergifoder, komplett med vitaminer & mineraler.

Om du sedan behöver komplettera upp med kraftfoder till din gamla häst har vi även seniorfoder.

Sixteen Plus är uppbygd på lättsmält växttråd, oljor och stärkelse i noggrant reglerad mängd. Proteinkällorna som är av god kvalitet, t.ex. soja, ser till att de livsviktiga aminosyrorna blir lättillgängliga. Sixteen Plus innehåller dessutom vitaminer och mineraler samt örter anpassade efter den äldre hästens behov. Sixteen Plus kan ges torrt men bör blötas upp till hästar med dåliga tänder.