Det här önskar jag att jag hade känt till för 4 år sedan kan jag säga. Av olika anledningar. Vilket privilegium det är för oss att ha det så nära!

http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080813/HASSLEHOLM/660245595

Debatten om behandling av borrelia rasar vidare på Aftonbladets hemsida. Jag funderar starkt på att försöka behandla Nicke igen, den här gången under en längre period. Han har visserligen inte svåra besvär längre, men varför nöja sig med det?

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2917639.ab

Och så lovade jag att skriva om det här med näringsinnehållet i hö. Själv har jag bara lyckats få tag i sent taget hö, väldigt sent taget. I bästa fall kan jag kanske räkna med det här näringsinnehållet per kg hö: 7MJ och 25g smältbart råprotein. Ni har kanske haft tur och hittat tidigt skördat hö med ungefär de här värdena: 8,5MJ och 60g smältbart råprotein. Om du har en färdigvuxen häst eller ponny som inte är dräktig eller gammal ställer det inte till så stora problem, men om du t.ex. har ett sto med föl räcker det sent tagna höet helt enkelt inte till.

För en häst på 600kg som rids är dagsbehovet ca 80MJ och 450g smb.rp. Då räcker det med 10kg av det sena höet och t.ex. 1,5kg Mare & Youngstock Mix.

Om du i stället har ett sto på 600kg med föl ser dagsbehovet ut så här: 127MJ och 1210g smb.rp. På 15kg sent taget hö och 2,25kg Mare & Youngstock Mix fyller du energibehovet, men på proteinsidan saknas det 520g – nära nog hälften! När man i stället räknar på det tidigt skördade höet fungerar foderstaten fint. Kraftfodret står för 26% av det total proteinbehovet och 18% av det totala energibehovet. Ditt hö står för resten (74% / 82%). Det spelar med andra ord ingen roll hur mycket man räknar på innehållet i kraftfodret, eller hur fint kraftfoder man köper, om inte näringsinnehållet i ditt hö håller måttet.

För 1-åringen som skall bli 600kg stor så småningom ser behovet ut så här: 67MJ och 535g smb.rp. Om åringen då äter 10kg sent taget hö och 1,5kg Mare & Youngstock mix så får den lite för mycket energi och för lite protein. Av det tidiga höet kan det vara lagom med 8kg som kompletteras med 0,5kg Mare & Youngstock Mix samt extra mineraler.

“Utfodra unghästen så att den det första året utnyttjar sin tillväxtförmåga, det andra året breddar sig och det tredje året stabiliserar sig.”

Givetvis ökar behoven om hästarna går på lösdrift, om det är väldigt kallt osv. För friska hästar är det ju bara att öka på ransonerna. Den gamla hästen med dåliga tänder behöver i stället ett varmt täcke av god kvalitet för att dra ner på energiåtgången.

Det är ganska lätt att räkna ut att det lönar sig att analysera sitt hö i stället för att gissa hur mycket man ska ge. Särskilt när man har hästar med särskilda behov. 1kg kraftfoder eller 5 kg hö hit och dit varje dag blir ganska mycket pengar när man ser till hela vintersäsongen.

http://www.analycen.se/grovfoder_hast.asp