Idag är jag i räknetagen – jag blir sådan ibland. Satt och funderade på vad det kostar att producera ett halvblod i 3-års åldern.

Jag tittar ofta på hästannonser nämligen, och allt som oftast häpnar jag över priserna. Det räcker ju att räkna på vad höet har kostat, med ledning av föregående blogginlägg samt egna erfarenheter, för att dra slutsatsen att all avel går med storförlust. Om du nu inte lyckas med konststycket att få till en väldigt vacker och talangfull häst, eller har möjlighet att producera ditt eget foder förstås.

Nu för tiden får man ju räkna med att betala i runda slängar tre kronor kilot för hö som passar avelsston och växande unghästar. Möjligen kan man köpa hösilage eller ensilage billigare, men då ska man ju ge 1,5 gånger så mycket hösilage och åtminstone 2 gånger så mycket ensilage för att komma upp i samma nivåer protein och energi.

Ca 8.000 kr kostar det att ge ditt dräktiga sto hö. 18.500 kr år ett för hö till sto och föl. Ca 6.500 kr för fölet tills det är två år gammalt och ca 8.000 kr tills det är tre. På ett ungefär. Det blir 41.000 kr bara för höet. Om stoet betäcks varje år får man i och för sig dra bort 8.000 kr ur ekvationen.

Räkna sedan in betäckningskostnader, alla timmar man lägger ner (som man ju givetvis ska ha betalt för om man avlar för att tjäna pengar) och all körning, kraftfoder, halm, utrustning, vaccinationer, pass, hovslagare osv i all oändlighet. Det är mycket billigare att köpa en unghäst med de priserna de ligger på idag än att producera en egen. Inte riktigt lika kul förstås.

Det är en jäkla tur att jag inte tänker sälja Lilla Tullan, för det hade nog varit min sämsta affär någonsin!