Om man, som jag, har en vovve som inte tål torrfoder så får man anstränga sig lite extra med maten. Nu har lilla Betsy fått egenkomponerad mat sedan mars månad det här året, och jag kan meddela att det fungerar alldeles utmärkt. Det är visserligen dyrt, tar halva frysen och halva kylen i anspråk och man få lägga lite tid på inköp och planering, men hon mår bra och det är ju huvudsaken.

Jag har läst på lite extra nu och kompletterat menyn jag presenterade tidigare med några saker. Den här kombinationen har jag bestämt mig för ge henne:

40% kött, ägg, nötlever (givetvis svenskt, ekologiskt så långt det går)

30% grönsaker (morötter, alfalfa och annat grönt som blir över)

30% ris (vanligt ris, Betsys mage verkar inte tåla fullkorn)

E-vitaminrik olja (linfröolja), 1 tablett B-kombin forte från apoteket och C-vitamin i form av 1 msk hela malda nypon ur mitt eget sortiment från Dodson & Horrell.

Köttet består av mald nötfärs. Det kompletterar jag med märgben – ett om dagen – och oxsvans. Benmärg är tydligen jätteviktigt och oxsvans betingar ett väldigt bra pris. Båda är beställningsvaror. Prata med er butik så tar de hem till er. Allting slänger jag rått i frysen, färsen tinar jag och blandar med den övriga maten och resten serverar jag direkt ur frysen.

Lever … ja, vad ska man säga. Men, om du går in på den här sidan och jämför lever med andra livsmedel så förstår du varför. Det går inte att jämföra näringsinnehållet med något annat.

Morötterna river jag, alfalfan köper jag pelleterad och slår lite varmt vatten på en stund innan servering. Nypon ger jag för C-vitaminets skull. Det ska tydligen vara oerhört nyttigt för lederna bland annat.

Ett litet tips – båda förpackningarna morötter på bilden kostade mig 20 kr …