Jag behöver hjälp med en sak till, nämligen olika exempel på vad hästar egentligen väger. Min teori är att vi har en förlegad föreställning om vikten på t.ex. ett vuxet halvblod.

Häromdagen fick jag höra att en veterinär uppskattat vikten på en 170 cm märr av det grövre slaget till ca 500 kg, och den siffran ställer jag mig ytterst tveksam till. Anledningen är att mitt eget sto, Julie, faktiskt blivit vägd på Helsingborgs djursjukhus. Hon är 167 cm och ganska smäcker ändå (50% fullblod som visserligen vägs upp av att morfar hette Kaliber) och hon väger 680 kg.

Det blir ju ganska stor skillnad när man ska räkna ut sin foderstat, vilket ju blir helt bortkastat arbete om man missar med 180 kg – en mindre shetlandsponny. Och det är lätt hänt. Det är så befäst, och står i alla böcker, att ett halvblod väger 500-600 kg. Det slog mig att jag själv har fallit i fällan när jag har räknat på Lilla Tullans ranson. Jag har utgått ifrån att hon kommer att väga 500-600 kg utan att reflektera över det, trots att jag redan nu när hon är 2 år har gett henne avmaskningsmedel för 500 kg eftersom jag försökte jämföra hennes uppskattade vikt med Jullans 680 kg.

Alltså – om du har varit på djursjukhus och din häst har blivit vägd på en riktig våg är jag oerhört tacksam om du skulle vilja dela med dig av resultatet. Tack på förhand för hjälpen!

Jullan – 680 kg