Två tillbaka. Det där med näringsbehovet hos växande ardennerhästar visade sig vara en grå fläck på kartan.

Jag började med att maila Dodson & Horrells Helpline. Möjligen förstod de inte riktigt vad jag menade (swenglish …), eller så är detta inget man har forskat på.

“We have recently changed the feeding instructions on the back of the packaging for each of our feeds to make it a little easier to work out. For example Pasture Mix would be fed at a rate of 800g per 100kg of ideal body weight, so an 800kg horse would require 6.4kg of Pasture Mix to meet vitamin and mineral requirements. However as heavy horses usually maintain weight easily they don’t usually need to feed this much to maintain an appropriate body condition so we would suggest adding a separate vitamin and mineral supplement, such as Daily Vits & Mins or Surelimb, to ensure that their diet remains fully balanced. If you could let me know which products you order regularly I can then provide you with the feeding guidelines for each of them so that you can work out what individual horses would require.

I hope that you find this information useful.”

Nej, det gjorde jag inte. Däremot så kan jag verkligen rekommendera denna utmärkta – och alldeles kostnadsfria – tjänst till de som äger en ponny-, häst eller ett vuxet kallblod och känner sig lite osäkra på foderstaten. Gå bara in på Dodsons hemsida och fyll i formuläret, så får ni svar tillbaka via mailen.

Nästa steg var att försöka hitta en liknande tjänst i Sverige. Jag tänkte att det kanske är lättare att förklara vad man menar på svenska. På Hippocampus hittade jag en artikel om foder till den växande hästen, men även här handlar det mest om halvblod eller varmblod. I botten på sidan fanns det en epostadress. Jag mailade och fick till svar …

“Hej, då våra forskare inte kan ge personlig rådgivning vill jag hänvisa dig till företaget Svenska husdjur för rådgivning ang hästutfodring. Ring 0939-105 01 10 eller www.svenskahusdjur.se

Hästrådgivningen har ett betalnummer. Har dock inte ringt dit ännu. Däremot har jag beställt den information som finns att få tag på i Sverige från Brogården. Hoppas att den kommer under nästa vecka. Fortsättning följer!

Utrustning till kallblod måste ju också vara ett stort problem. På Masterbacks hemsida läste jag följande:

“Vem väljer att köpa en bomlös sadel?

Givetvis har vi också många som har problemhästar. Dvs dem som i många år provat sadel efter sadel men inte lyckats hitta något som passar. Vissa hästraser är mer representerade än andra, t ex islandshästar, araber, kallblod etc.”

Här har vi en Masterback Dressage som man kan önska sig i julklapp. Helt ny, 5.900 kr. Länk till rea-sidorna.