Vid den här tiden på året svämmar alla hästtidningar över med reportage om avel och reklam för hingstar. Den ene hingsten har bättre tävlingsresultat än den andre, och alla är naturligtvis oerhört vackra och välputsade.

ASVH:s hemsida hittar jag avelsmålet för det svenska varmblodet:

“En ädel, korrekt och hållbar varmblodshäst som genom sitt prestationsinriktade temperament, sin ridbarhet, goda rörelser och/eller hoppförmåga är internationellt konkurrenskraftig.”

5.303 ston betäcktes förra året med en hingst som förhoppningsvis ska ge en sådan avkomma. Det finns statistik på allt – dressyrindex, hoppindex, BLUP osv. Som tur är kan man köpa avelsrådgivning av ASVH och på det sättet få hjälp att begripa sig på alla siffror.

Vad finns det då för framtid för den internationellt konkurrenskraftige lille fölungen som kommer till världen nästa år? Ska den bli ditt nya husdjur eller ska den säljas? Vad är det för häst som passar dig eller köparen?

Enligt Svenska Ridsportförbundet finns det ca 500.000 ryttare i Sverige. Hur många av dessa ryttare behöver ett svenskt varmblod som har förutsättningar för att placera sig i en 1,50 hoppning eller tävla internationellt?

Om man utgår från tävlingsresultat och rankinglistor så verkar det vara kring 150 ryttare i Sverige som har behov av en häst som kan gå 1,50. Men säg för skojs skull att 500 ryttare är så duktiga att de kan starta i sådana klasser, men inte har haft möjlighet pga för dåliga hästar. Det är 0,1% av de svenska ryttarna det.

Vad behöver alla vi andra för typ av häst eller ponny då?

Jag skickade två mail till en hingsthållare där jag bad om hjälp med att välja hingst till mitt sto. När svaren kommer tänker jag redovisa resultatet här. Nu har ni ju inte exakt samma sto som jag har, men jag tror att Jullan är ganska representativ för det svenska varmblodet så att ni kan dra slutsatser ändå.

I det ena mailet efterfrågar jag en hingst som förhoppningsvis ska ge en avkomma som passar mig. I det andra är det en häst som passar Rolf-Göran Bengtsson jag är ute efter. Jag återkommer med resultatet.