Brev nr 1:

“Jag är en helt vanlig hobbyryttare. Funderar på att betäcka mitt sto och behålla avkomman som min sista ridhäst under de närmsta 25-30 åren (förhoppningsvis). Stoet är efter Judex-Kaliber, ca 170 cm hög och fick 99877 på 3-års visningen. Jag skulle vilja använda en av era hingstar.

Min önskan är att få en stark och frisk häst. Den ska vara lugn, snäll och behaglig att handskas med och inte bli för stor för en tjej – helst kring 160-165 cm. Vi ska kunna göra lite av varje tillsammans, utan för mycket besvär.

Vilken hingst rekommenderar ni att jag använder?”

Här kom det ett snabbt svar:

“Det finns två hingstar som kan vara ett lämpligt alternativ, gångartshingsten Belamour och den multibegåvade Common Sense. Dessa hingstar har ett lugnt temperament.”

Kommentar:

Belamour är född 2004, Common Sense är född 2006. Man skulle kanske önska, för att försöka garantera sig om god hälsa, att de var 20 år gamla och friska som nötkärnor. Belamour verkar annars vara väldigt trevlig i temperamentet, men är stor. Common Sense är mer lagom i storleken, men beskrivs som positiv med mycket energi.

Om ni vill titta på dem kan ni göra det här.

Brev nr 2:

Här använde jag mig av ett annat sto. Lånade en existerande härstamning från en väninna.

“Jag ska betäcka mitt sto XXX. Hon är efter XXX. Hon är ca 165 cm och av ganska ädel typ. Min förhoppning är att avkomman ska räcka till för 1,50-hoppning!”

Även här fick jag ett snabbt svar, med följdfrågor. Trots att de egentligen fått samma information om själva stoet som de fick om Jullan (knapphändig info) så ville de veta mer för att ge bästa möjliga rådgivning.

Utmärkt service, men om jag nu ska vara lite elak så kan jag tycka att de prioriterar hästen till elitryttaren framför min fritidshäst som jag ska ha i 30 år och spendera i runda slängar 720.000 kr på att hålla.

Jag svarar:

“Hon hoppar faktiskt väldigt trevligt, är rund och fin i formen och rädd om benen. Det är en mycket vändbar och elastisk häst med en bra galopp. Traven är hennes sämsta gångart. Kan vara lite för mycket motor ibland.”

Deras rekommendation:

“De franska hingstarna Alligator Fontaine eller Jaguar Mail kan vara tänkbara kandidater. Alligator F’s dotter Jalisca Solier har som det hörs ue. Jalisco B.

Det man kan säga om Alligator är att han passar små till medelstora, kvicka ston, Jaguar däremot förädlar som regel.”

Min kommentar:

Båda dessa hingstar är lite äldre. Alligator Fontaine är född 1988! Ett föl efter Alligator Fontaine kostar minst 10.800, Jaguar Mail 13.000. “Mina” hingstar var lite billigare … 9.300 respektive 8.800 kr.

Man kan väl dra slutsatsen att det egentligen inte finns så många hingstar som är speciellt framtagna för att passa den allra mest vanligt förekommande typen av ryttare. Det är vad jag tror i alla fall. Och man kan ju förstå att det inte är önskvärt för hingstägarna att jag kommer och betäcker Jullan, för att sedan använda avkomman som fritidshäst. Det fördärvar ju alla BLUP och index som finns för den hingsten om avkomman inte kommer ut och placerar sig på tävlingar.

Men med tanke på hur mycket kärlek, och pengar, jag kommer att lägga på min nya häst vill jag också ha en godkänd hingst. En hingst med korrekt exteriör för god hållbarhet, som är trevlig att sitta på och har ett behagligt temperament. Utan den nerv som krävs för att nå de högre klasserna. Den behöver heller inte vara stor som ett hus. Och så skulle jag vilja ha BLUP för veterinärkostnader, om jag nu fick önska helt fritt.