“De flesta av våra tamhästars vanliga hälsoproblem och hältor är ett direkt resultat av den hästhållningen de utsätts för i människans vård, som strider mot hästars biologiska behov. Genom att avlägsna orsaken och att ge hästen naturliga levnadsförhållanden kan dessa hälsoproblem både undvikas och botas.”

Dr. vet. med. H. Strasser

Detta har jag inget problem med. Jag håller faktiskt med, även om det naturligtvis existerar defekter som är medfödda och inte är förorsakade av oss. Möjligen skulle det vara ett resultat av att vi satt det naturliga urvalet ur spel då.

“Den naturliga hoven är ett mycket komplext organ, utvecklat under miljoner år och perfekt anpassad till hästens naturliga miljö. “

Har inga problem med det här heller. Varför skulle hästen ha utvecklats i flera miljoner år för att slutligen begåvas med hovar som inte ens klarar av ett lättare ridpass? Vilda hästar går ju 1-2 mil per dag i jakt på mat, och de har ju inga skor.

Det här köper jag också (skillnaden mellan hög och låg trakt och att hovbenet ska vara parallellt med marken).

Jag har faktiskt aldrig känt mig särskilt lockad av att sko Tullan. Något i sättet att tänka har ändrats. När Jullan var ung var det mer eller mindre en självklarhet att hästarna skulle skos när man använde dem. Nu vill jag nog hellre se sådana här fötter på Tullan.

Ju mer jag läser på Nordiska hovvårdsförbundets hemsida, desto mer dåligt samvete får jag. Det är alldeles för lång tid mellan verkningarna här hemma. Lilleman har knallhårda hovar som knappast slits en enda milimeter av att bara gå i hagen. Han skulle snarare behöva verkas var 4:e vecka. Ska ta tag i det här snarast möjligt.