Tips på Kolhydrater i Fokus: Räddad av en potatis

Jag har skrivit lite om det här tidigare.

“Nåväl, alla de här medicinerna som skrivs ut (SSRI) äter man ju för att reglera mängden serotonin. För mig verkar det som om det vanligaste är att man vill öka mängden serotonin i nervsystemet, och helst få samma värde på serotonin och dopamin. Hur kan man påverkar detta själv? På Hälsosidorna hittar jag följande information.

“Adrenalin, noradrenalin, dopamin och serotonin bildas av ett enzym (aminosyra) med namnet tyrosin och som vi får från födan. Även aminosyran tryptofan behövs för produktionen av seretonin.”

* Tyrosin finns i kött, fisk, ägg, baljväxter, mandel, avokado, bananer, keso, nötter och frön. Tyrosin behöver även vitamin B6, vitamin B12, magnesium samt järn för att bilda dopamin.

* Tryptofan finns i rött kött, havre, bananer, kiwi, plommon, ananas, aprikoser, fikon, mjölk, ägg, tomater, nötter och frön. Kolhydrater och vitamin B6 behövs vid bildandet av serotonin.

* Kroppen ökar produktionen av serotonin och dopamin vid fysisk träning.”

Välbefinnande

Jag inventerade lite och kom fram till att potatisen lyser med sin frånvaro. Det måste införskaffas, för det här ska testas. Jag förväntar mig att vara på mitt allra soligaste humör nästa vecka. Pigg & glad!

Ägg, fisk och nötter ger mig tyrosin, tryptofan och B12. Min Järnsaft fixar B6 och järn. Magnesiumtabletter har jag hemma.

Tror ni att det räcker att mocka till hästarna som träning? Förmodligen inte …