Och 50 öre, om man ska vara exakt. Så mycket kostade den biten ost, Betsy.

Räkningen kom idag nämligen. Men det är inte det värsta – hon drog nämligen på sig sitt första fuktexem också. Trist! Jag trodde faktiskt att hon skulle klara sig. Hon är ju trots allt snart tre år gammal.

Om man tittar på Agrias hemsida finns det två ganska olika beskrivningar av fuktexem, eller Hot Spot.

Alt. 1: Fukteksem orsakas av vanliga stafylokocker som finns på huden. Med hjälp av värme och fukt kan de mycket snabbt göra en fläck på huden varig, kladdig och ömmande.

Alt. 2: Det är svårt att ange orsaken till varför en hund drabbas. Det kan vara kliande insektsbett eller underliggande allergier som gör att fukteksemen blossar upp.

Det där med värme och fukt ger jag inte mycket för. Däremot tycker jag att hela förloppet påminner mycket om herpes simplex. Fast i lite större skala då.

Nicke fick sitt första exem när Elin dog, och hans utbrott är helt klart kopplade till stress. Elin i sin tur hade ett enda fuktexem i sitt liv, ungefär i Betsys ålder. Får hoppas att Betsy följer i hennes fotspår med andra ord. Nicke har fått dras med sina hela livet.

Som tur är har vi lärt oss att hantera dem lite bättre nu. Jag tar helt enkelt en spruta (utan kanyl förstås) och drar upp silvervatten i den. På så sätt kan jag enkelt spola såret utan att det gör ont. Sedan låter jag det verka i en kvart och därefter smörjer jag in exemet med massor av aloeveragele. Om man är lite flitig och upprepar hela proceduren flera gånger per dag är exemet strax borta.

Det bästa hade ju varit att kunna förebygga, men där har jag tyvärr gått bet. Det enda sättet att undvika ett utbrott är att ha fasta rutiner och att ingenting spännande händer. Om han jagar upp sig kommer exemet som ett brev på posten. Det kan räcka med en biltur ibland.