Nu ska det satsas på avel. Fler uppfödare behövs kan man läsa i Equipage.

Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, arbetar för att främja avel och uppfödning i syfte att få fram hästar som är konkurrenskraftiga i ett internationellt perspektiv. Som en del i detta finansierar de Unga Uppfödare. En ny generation uppfödare ska uppmuntras att satsa på den redan inslagna vägen och möjligen göra det ännu bättre än föregående generation.

I senaste Hästfolk.se finns det ett reportage som förmodligen får HNS och ASVH att hoppa högt av lycka. CC Studs måste vara ett företag helt i deras smak.

Visst är det en imponerande anläggning de bygger upp, systrarna Carlberg. De har gått de utbildningar som tagits fram för att främja hästnäringen, de satsar på de där internationellt gångbara hästarna precis så som HNS önskar att de ska göra och de får också credit för det. De är välkomna till Avelschampionatet och Breeders – alla klappar i händerna och öppnar famnen för en sådan satsning.

Det finns en liten klick människor till som måste vara väldigt nöjda med det här, nämligen de ryttare som har kapacitet att placera sig i de högre hoppklasserna. Kruxet är väl bara att det huvudsakliga målet med deras dagliga verksamhet är att ta fram hästar som sedan ska säljas till personer som inte är riktigt är lika långt komna, och förmodligen aldrig kommer nå dit heller. Och vi är många. Flera hundra tusen personer faktiskt.

Eftersom jag tillhör den senare gruppen av människor ska jag berätta vad jag ser i Hästfolks artikel. Jag ser det här.

“De 2,5-åriga stona var knappast hanterade och det var rätt tufft att rida in dem. Nästa gång köper vi hellre antingen föl eller också äldre hästar som är ridna, säger Caroline.”

Caroline har gått KY-utbildningen på Flyinge och tävlat upp till 1,45 hoppning.

Och så ser jag det här.

“Hur är VDL-hästarna? De är väldigt känsliga, säger Caroline. I dagens avel vill man ha mycket blod i hästarna. Ofta är de väldigt känsliga och det kräver samma sak av ryttarna. Om en sådan häst kommer till fel ryttare, då blir det inte bra.”

Här kommer ett tips från mig – det finns fler hästraser i Sverige. Leta upp deras avelsföreningar och kolla vad de har för avelsmål.

Achaltekeer
Appaloosa
American Curly
American Pony
American Saddlebred
Angloarabiskt fullblod
Arabiskt fullblod
Arabiskt halvblod
Basjkir
Brittisk ridponny
Budjonny
Connemara
Dartmoor
Engelskt fullblod
Exmoor
Falabella
Fjordhäst
Frieser
Hafl inger
Irish Cob
Kallblodstravare
Kaspisk ponny
Lipizzaner
Lusitano
Morgan
New Forest
Nordsvensk brukshäst
Paint Horse
Polopony
Pura Raza Española, PRE
(Andalusier)
Russ
Shagya-arab
Shire
Tinker
Welsh cob
Welsh mountain
Welsh ponny
Shetlandsponny
Svensk ardenner
Svensk ridponny
Svenska varmblodiga travhästen