“Årgångschampionaten ska vara början på karriären för den unga hästen. Förhoppningsvis. Men efter att ha sett grundomgångarna av Avel och sportchampionatet ställer sig många frågan om detta istället kan vara slutet på en del karriärer.”

Artikel i Sporthästen

5310 betäckningar genomfördes 2008. Jag vet inte exakt hur många föl detta resulterade i det här året, men jag vet var de flesta av dem hamnar till slut. De hamnar hos just dessa ryttare som de förfasar sig över. Egentligen tror jag nog att de hamnar hos ryttare som är snäppet mer oerfarna ändå, eftersom de flesta inte skulle ge sig på att ta sin unghäst till Breeders väl medvetna om sina egna tillkortakommanden.

Då kan man ju fråga sig följande; Är aveln och unghästchampionatet till för kunderna, eller vill uppfödarna behålla de flesta av sina hästar själva? Om det inte fungerar som man hade tänkt sig, ska man då ändra på organisationen eller de som äger de flesta av Sveriges 300.000 hästar? Någon som vet hur stor andel av dessa som är halvblod?

“För en syn som varit allt för vanlig är hästar som hetsas runt banan av ryttare i obalans, hängande i tyglarna, före eller efter i sprången. Och sällan med det goda omdömet att gå ut på egen begäran trots att ingenting stämmer.”

Ja, och det är ju dessa människor ni ska sälja betäckningar eller hästar till.

“Jag har jobbat efter den strategi som Flyinge la fast för ett år sedan. Sedan dess har vi blivit rejält drabbade av dåliga tider. Om det beror på Flyinge eller den allmänna konjunkturen kan jag inte säga. Men marknaden är trög både för avelshingstar och hästförsäljning.”

Flyinges ekonomi rejält drabbad

Det är nog jävligt svårt att bedriva verksamhet om man inte känner eller ens gillar sina kunder, och inte kan anpassa sitt koncept efter vad de behöver och klarar av.