Nu har ni kanske tittat på Jamies föreläsning och tänker “det kan aldrig hända här”. Visst – det är verklighet i USA. Kanske blir det så i England också. Möjligen några fler länder, men så kommer det aldrig att bli i Sverige. Inte skulle svenska skolor servera sockrad mjölk till barnen!

Jag är inte helt säker på det. Nordic Sugar ligger nämligen i. Särskilt oroade är de över den senaste trenden – LCHF.

“När det gäller kolhydrater generellt är de nordiska grannfolken ganska överens. 67 procent av svenskarna menar att kolhydraterna är viktiga när det gäller att gå ner i vikt, danskarna 60 procent, normännen 69 procent och finländarna 67 procent.”

Smaka på det. Kolhydrater är viktiga när det gäller att gå ner i vikt. De fortsätter:

“Faktum är att fett innehåller dubbelt så mycket kalorier per gram räknat, jämfört med kolhydrater generellt. Det innebär att 1 gram fett innehåller 9 kalorier medan ett gram kolhydrater stannar vid 4 kalorier.”

Nordic Sugar har en annan sida också, Perspektiv. Där spinner de vidare, presenterar forskningsresultat och arbetar för att socker ska framstå som något nyttigt för oss. Det finns till och med en rubrik Socker och hälsa. På sidan Myter och fakta om socker kan man läsa saker som “Om man borstar sina tänder regelbundet ger socker inte hål i tänderna”.

De har en Hälsopolicy också. Där gör jag en skrämmande upptäckt, eller rättare sagt flera. För det första:

“Vi är också positivt inställda till att stödja undersökningar om hälsa i samband med kost- och motionsvanor i förmodat särskilt utsatta grupper bland barn och ungdomar, och då främst i samarbete med livsmedels och hälsovårdsmyndigheterna.”

Jo tack, det kan jag tänka mig. För det andra:

“Nordic Sugar stöder projekt som främjar varaktiga,sunda livsstilsvanor. Ett exempel på detta är Bunkefloprojektet som har lyckats motivera barn att motionera mera.”

Bunkeflomodellens hemsida ser jag att de livsmedelsrelaterade samarbetspartners som finns är Finax (mjöl) och Danisco (socker). Tanken är att landets skolor ska gå med och att barnen ska få lära sig allt om en hälsosam livsstil. Och nu har Nordic Sugars forskningsresultat i praktiken helt plötsligt förvandlats till ideell verksamhet.

“Hälsa+Kunskap! Bunkeflomodellen är ett bolag med ideell inriktning, vars främsta mål är att föra ut budskapet och kunskapen från det framgångsrika Bunkefloprojektet – konceptet som har blivit en modell och som har fått en stor spridning över hela landet.”

Så den där sockrade mjölken är kanske inte så långt borta som vi tror. Lättmjölk för att det är “farligt med fett” och socker i för att få barnen att dricka mer mjölk?