“Hö blötläggs för att minska mängden vattenlösliga kolhydrater i fodret. Bäst resultat i studien gav 16 timmar i 16-gradigt vatten, men även då försvann generellt bara hälften av kolhydraterna.”

Ljummet vatten bättre mot fång

Som vanligt är det kolhydraterna som spökar. Socker i alla dess former – inte protein!

Den traditionella föreställningen om att små ponnyer ska stå och svälta för att inte drabbas av fång är seglivad, och hur många är inte på jakt efter proteinfattigt hö. Samtidigt ger man kanske sin älskling ett äpple eller två, som innehåller massor av socker, för att muntra upp tillvaron.

Varför når inte informationen ut? Är det för att vi förlitar oss till råd vi hört för 20 år sedan, eller får vi felaktig information från djursjukvården?

“Överbelastning av kolhydrater. Den absolut vanligaste faktorn till att hästar får fång. Kolhydraterna påverkar tarmfloran i grovtarmen på ett negativt sätt.”

Hallands djursjukhus

“Fång är, enkelt uttryckt, en mag- och tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i hästens hovar.”

Regionhästsjukhuset Strömsholm

“Är det acceptabelt i dagens upplysta samhälle att så många av dagens hästar lider av och avlivas på grund av denna sjukdom. Har du en häst som ligger i riskzonen för att utveckla fång är det din skyldighet att ta reda på hur du skall minimera riskerna och se till att hästen får leva ett så naturligt och friskt liv som möjligt”

Forskarbloggen SLU

En som har lärt sig den hårda vägen: Emma