Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, har hjälpt Testfakta att se över innehållet i kattmat.

“Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en myndighet under Jordbruksdepartementet och har till uppgift att vara ett veterinärmedicinskt expert- och serviceorgan åt myndigheter och enskilda.”

Plutten tar ju möss och får säkert i sig vad naturen har tänkt, men Lilla Gumman är pga hög ålder och ängslig matte bara inomhus nuförtiden. Då får man tänka till lite extra vad gäller maten.

Eftersom hon har det lite krångligt med tänderna får hon mald nötfärs, tonfisk, makrill och emellanåt stekt lever som vi finfördelar. Och så har hon fått lite kattmat. Framför mig står det en burk Mjau, bitar i sås, från Lantmännen. Det är ett helfoder för katter, men jag blir tveksam när jag ser att den totala mängden kött uppgår till 4% av innehållet.

Testfaktas artikel stärker mig ytterligare.

“Många av kattmatssorterna i testet innehåller vegetabilier, trots att katter inte behöver dem. För att mäta mängden vegetabilier i kattmaten, mätte SVA växttråden, som generellt anses som utfyllnad.

Rent animaliska produkter innehåller i stort sett ingen växtråd. Så finns det i kattmaten så är det tillsatt. Det är billigare för tillverkaren, men inget katten blir gladare av, säger Erik Nordkvist.”

Nu har jag i stället beställt vitaminer till katt. Jag valde här: VitoMin. Burkmaten åker i soporna.