Det är länge sedan jag bloggade om ventilation, så jag gör det igen. Ämnet är ju särskilt aktuellt just nu när det är kallt ute och när många säkert bommar igen husen till fördärv för att spara in på uppvärmningskostnaderna.

I SKTF-Tidningen läser jag följande rader i en artikel om Leif Kåvestad.

“De (barn) drabbas värst av sjuka hus eftersom de tar upp kemikalierna som finns i inomhusluften på ett annat sätt än vuxna. På Södra station där vi upptäckte sjuka hus hade 40 procent av barnen exem.”

SKTF-Tidningen

Kåvestads hemsida får du många bra tips att följa upp INNAN du medicinerar bort symptomen på det som egentligen är fel.

Jag har inte någon erfarenhet eller kunskap av nya hus, men när vi köpte vår gamla kåk tog jag hjälp av en väldigt duktig och inspirerande besiktningsman. Han förklarade hur huset var byggt och hur ventilationen var tänkt att fungera från början. Då fanns det ju bara ett fuktigt rum i huset – köket. Där stod det en vedspis som tog med sig den fuktiga luften ut genom skorstenen. I varje rum i övrigt fanns, och finns det fortfarande, ett ventilationshål där ny frisk luft kan strömma in.

Dessutom vilade vedspisen på en mur som gick ända ner i källaren/krypgrunden och såg till att ge lite behövlig värme där också. Precis lagom för att hålla dessa utrymmen i bra skick.

Över åren har förutsättningarna förändrats. Det har tillkommit fler fuktiga utrymmen och när vi var på visning kunde jag konstatera att alla ventiler var helt stängda och att fönsterna hade tejpats igen med frystejp för att komma ifrån drag. Jag köpte ett gäng böcker om hur hus byggdes förr och vad man måste tänka på vad gäller ventilationen i de renoverande och förändrade husen.

Jag har tätat fönsterna, men har alltid ventilerna öppna. En fläkt som drar ut luft har installerats i badrummet och eftersom vi skapade boyta på den tidigare oinredda vinden har vi installerat en fläkt där också. Varm och fuktig luft stiger som bekant uppåt. I köket är fläkten kopplad till skorstenen, vilket betyder att den fuktiga luften verkligen kommer ut ur huset därifrån också. I källaren står det en avfuktare.

Det finns massor av spännande litteratur kring det här, och det är väl investerade pengar att plugga på lite. Om ni har problem med luftrören eller helt enkelt bara tycker att det är svårt att få fyr i kaminen kan ni läsa lite mer här. Jag vet inte om länkarna är aktuella längre, men de står ju i klartext så ni kan säkert hitta rätt ändå.